RADOST USKRSA I ŠARENILO JAJA: U Belom Blatu kod Zrenjanina tradiciju zanimljivih običaja prenose s kolena na koleno (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

07. 04. 2023. u 09:31

Tradicija zanimljivih uskršnjih običaja u selu Belo Blato kod Zrenjanina, sa kolena na koleno, prenosila se vekovima, kako bi se sačuvao kult porodice i od zaborava sačuvali običaji.

РАДОСТ УСКРСА И ШАРЕНИЛО ЈАЈА: У Белом Блату код Зрењанина традицију занимљивих обичаја преносе с колена на колено (ФОТО)

M.N.

-  Ma gde bili i kakve god oklonsti ih zaticale naši preci su bez izuzetka, u skladu sa svojim mogućnostima, obeležavali Uskrs, najznačajniji hrišćanski praznik, a kod nas u selu je to specifično,  jer uskršnje svetkovine traju duplo, obzirom na multikonfesionalni sastav sredine - kaže Milan Nedeljkov, dugogodišnji direktor Osnovne škole "Bratstvo jedinstvo" u Belom Blatu.

On ističe da je specifično i to da se, osim ljudi hrišćanske veroispovesti  u uskršnje radosti, uključuju i pripadnici islamske zajednice. 

- Možda je to za nepoverovati, ali  za nas, beloblatski narod, to je normalna stvar. Farbanje uskršnjih jaja, priprema specifičnih kolačića i ostalih đakonija, uskršnja šetnja, hodočašće oko crkve i polivanje devojaka, najdominantniji su običaji - dodaje Nedeljkov, ukazujući na lepu tradiciju takmičenja đaka nižih razreda u seoskoj osnovnoj školi, u oslikavanju uskršnjih jaja uz izložbu najuspešnijih radova.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna