U KIKINDI PROMOVISANE DVE KNJIGE: O profesoru dr Spasoju Grahovcu iz pera bivših đaka gimnazije

Рада Шегрт
Rada Šegrt

10. 04. 2023. u 16:42

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi promovisala je dve knjige o svom bivšem profesoru i dugogodišnjem direktoru, dr Spasoju Grahovcu, koji je preminuo pre četiri godine. Svojevrsne spomenice pod nazivima „Spasoje Grahovac - život i delo“ i „Spomenik prijateljstva“ ispisali su dr Jovica Trkulja i Gordana Đilas, njegovi bivši đaci iz kikindske gimnazije dok je tamo predavao.

У КИКИНДИ ПРОМОВИСАНЕ ДВЕ КЊИГЕ: О професору др Спасоју Граховцу из пера бивших ђака гимназије

Foto: R. Šegrt

- Sreća je za Kikindu što je imala intelektualca tog formata, pri tom otvorenog, spremnog da pomogne, da predano radi i stvara. Bez njega bi stvaralačka panorama grada bila krnja, a kulturna baština Banata skromnija. On je bio stub koji nikada i nigde nije napukao. Kao uzdarje dobio je brojne nagrade i priznanja i na taj način doživeo trenutke koji su retki u karijeri nastavnika i pisaca u Srbiji, da uživa nepodeljeno uvažavanje i priznanje svog zavičaja, učenika i saradnika. Po našem sudu, reč je o jednom od najvrednijih i najplodnijih kulturnih poslenika koje je Kikinda dala u drugij polovini 20. veka – zapisali su Trkulja i Đilasova.

Trkulja kaže da je knjiga „Spasoje Grahovac - život i delo“ bibliografija u kojoj je Gordana Đilas prikazala sve što je Grahovac napisao i objavio, dok je u knjizi „Spomenik prijateljstva“ on predstavio njegov, kako kaže, časni pedagoški put. Knjige su predstavljene u nekadašnjoj Pedagoškoj akademiji, na kojoj je Grahovac bi predavač i direktor.

- U ovoj školi je bilo zlatno doba njegove pedagoške karijere, ali je to bilo isto takvo doba i za školu. On je ostavio veliki trag ne samo u radu ove školi, već i u obrazovanju Kikinde i nesumnjvo je jedan od velikana ovog grada – naveo je Trkulja na promociji.

Grahovac je veoma držao do kulturne baštine Srba u Banatu i Vojvodini, ali i u susednoj Rumuniji. Pamti se i po tome što je čvrsto povezao Kikindu sa Srbima u Rumuniji.

- Razvio je duboko prijateljstvo između Srba u Rumuniji i Kikindi i doprineo je povezivanju ustanova kulture naše dve zemlje, odnosno našeg naroda u dva dela Banata, onom u Rumuniji i ovom ovde u Srbiji. On je proglašen za počasnog građanina Čeneja u Rumuniji – ističe Slavomir Gvozdenović, poznati srpski pisac iz Temišvara, ugledni član srpske zajednice u Rumuniji i svojevremeno poslanik u rumunskom parlamentu.

Grahovac je, tvrdi Trkulja, smatrao, a to je svojim radom i delima i pokazao, da se tradicija ne nasleđuje, već osvaja velikim trudom.

DUG ZAVIČAJU

- Trudim se da odužim dug prema svom zavičaju, a pre svega prema učiteljima i profesorima, koji su nam bili duhovni roditelji. Roditelji su nam dali biološki život i dok su oni vreme provodili na njivama i u fabrikama nama su se bavili učitelji i profesori. Profesor Grahovac mi je predavao u gimnaziji i on je bez sumnje ostavio izuzetno dubok trag kod niza generacija, pa i u mojoj, a priznajem, i kod mene lično. Pre nekoliko godina sam osetio potrebu da uzvratim svoj dug njemu i to sam uradio tako što smo priredili dve knjige o njemu – otkrio je dr Trkulja.

- Jedino tako ona može da živi u sadašnjosti i da bude svetionik u budućnosti. Ona treba da bude vodič, a ne tamničar budućim generacijama. Središte njegovog rada i glavni doprinosi su na polju pedagogije i razvoja zavičajne kulture Kikinde. Čitav život posveti je radu u tim oblastima. Do kraja života ostao je vezan za svoje Rusko Selo, gde je i sahranjen – navodi dr Trkulja.

Spasoje Grahovac je bio profesor srpskog jezika i književnosti i tokom radnog veka predavao je u Ekonomskoj školi, Gimnaziji, Pedagoškoj akademiji i na Učiteljskom fakultetu u Somboru. Za života je govorio da je na put izveo oko 5.000 studenata i učenika. Da je doprinos i kulturi i sportu. Pokretač je više listova i časopisa, bio je počasni i doživotni predsednik Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja od kojih su naznačajanija Orden rada sa srebrnim vencem, Iskra kulture Vojvodine, Medalja časti i rodoljublja srpske dijaspore u Temišvaru i Zlatna povelja za životno delo Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije.

Naslednici Spasoja Grahovca na polju nauke su ćerka Branka, u oblasti psihologije, i unuk Aleksa Konstatinov, na polju matematike, koji je bio đak Matematičke gimnazije u Beogradu, a onda, uz punu stpendiju, završio prestižni koledž MIT u Americi, gde živi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)