ŽRTVAMA U SPOMEN: I u Kraljevu obeležen Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

24. 03. 2023. u 12:04

Polaganjem venaca kraj spomen obeležja u centru grada, uz pravoslavni parastos borcima poginulim u ratovima od 1991. do 1999,, i u Kraljevu je na prigodan način obeležen Dan sećanja na stradale u NATO agresiji na SRJ pre 24 godine.

ЖРТВАМА У СПОМЕН: И у Краљеву обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. (ФОТО)

G.Šljivić

Članovi porodica, prijatelji, predstavnici lokalne samouprave, vojske, policije, političkih stranaka i boračkih udruženja položili su ovom prilikom vence kraj spomen ploče sa ukupno 86 imena poginulih Kraljevčana, od kojih 77 na Kosmetu.

G.Šljivić

Polaganje venaca u Kraljevu

A, tokom 78 dana, koliko je 1999. godine trajalo NATO bombardovanje, Kraljevo je na meti vazdušnih napada bilo čak 54 dana. U ukupno 172 napada, u kojima je teže ili lakše povređeno 37 civila, uništeno je ili oštećeno 1.750 vojnih i civilnih objekata.

Na kraljevački kraj bačeno je više od 600 raznih eksplozivnih projektila. Najčešće su bombardovani vojni aerodrom u Lađevcima, kasarna u Jarčujaku, kao i vojni i civilni objekti u Bogutovcu, Vitanovcu, Ratini, Mrsaću, Cvetkama...

G.Šljivić

Polaganje venaca u Kraljevu

Godišnjica NATO agresije obeležena je i u kasarni „Jovan Kursula“ u obližnjem Jarčujaku polaganjem venaca na spomen-obeležje herojima 252. oklopne brigade.

BONUS VIDEO - DAN KAD SU POČELE DA PADAJU BOMBE: Širom Srbije i Crne Gore obeležavaju 24 godine od NATO agresije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)