IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U NEGOTINU: U muzejskoj galeriji predstavljen Geopark Đerdap (FOTO)

S. M. J.

15. 02. 2023. u 14:47

NEGOTINCI su bili u prilici da se u galeriji Muzeja Hajduk Veljka upoznaju sa najznačajnijim i najatraktivnijim objektima i predelima prirodnog, geološkog i kulturnog nasleđa Geoparka Đerdap.

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У НЕГОТИНУ: У музејској галерији представљен Геопарк Ђердап (ФOTO)

Foto: S.M.Jovanović

Na tridesetak fotografija velikog formata prikazani su atraktivni objekti geonasleđa, motivi tradicionalne arhitekture, folklora i života stanovnika područja prvog srpskog geoparka.

Prisutni u galeriji negotinskog Muzeja Hajduk Veljka imali su prilike da pogledaju Đerdapsku klisuru, Mali Štrbac, Lepenski vir ali i vodopad Blederiju kod sela Reka u kladovskoj opštini, rimsko utvđenje Diana na Karatašu, Golubačku tvrđavu, majdanpečku Rajkovu pećinu, Prerasti Vratna kod Negotina i brojne druge prirodne lepote ovog kraja i nesvakidašnje primerke nepokretne kulturne baštine srpskog i evropskog nasleđa.

Izložbu fotografija „Geopark Đerdap — Putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji" otvorili su Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine i Saša Nestorović, rukovodilac službe zaštite, unapređenja, promovisanja i održivog razvoja Nacionalnog parka Đerdap, a prezentaciju o  značaju i karakteristikama ovog geoparka održale su Tamara Janković i Milica Stojanović iz NP Đerdap.

Posetioci će u negotinskom muzeju izložbu „Geopark Đerdap — Putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji", koju su već videli Majdanpečani, Kladovljani, Donjomilanovčani, a koja je prikazana i u Golupcu i Novom Sadu, mogu da pogledaju do sredine marta.

Inače, Geopark Đerdap, koji je odlukom Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu u julu 2020. upisan na listu Uneskovih geoparkova i proglašen prvim geoparkom u Srbiji, prostire se na površini od 1.330 kvadratnih kilometara i na teritoriji četiri opštine: Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)