VAŽAN DAN ZA SUBOTICU: Potpisan ugovor o nastavku radova na rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta (FOTO)

Novosti onlajn

09. 02. 2023. u 16:06

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovali su danas, u Zelenoj sali Gradske kuće, potpisivanju Ugovora o javnoj nabavci izvođenja radova na nastavku adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta u Subotici – VIII/2 faza, između Gradske uprave Grada Subotice i kompanije „SMB gradnja“.

ВАЖАН ДАН ЗА СУБОТИЦУ: Потписан уговор о наставку радова на реконструкцији зграде Народног позоришта (ФОТО)

Foto: Grad Subotica

U ime Gradske uprave Grada Subotice, kao naručioca, Ugovor je potpisala načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik, dok je u ime „SMB gradnje“, kao izvođača, ugovor potpisao direktor te kompanije Predrag Petričević.

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da ukupna vrednost radova za VIII/2 fazu iznosi nešto više od milijardu i 154 miliona dinara.

- Sredstva za ovu fazu obezbeđena su od strane Republike Srbije, preko Ministarstva kulture, u iznosu od 400 miliona dinara, od Pokrajine, preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, u iznosu od 674 miliona dinara, i Grada Subotice, u iznosu od 80 miliona dinara. Za Grad Suboticu, sve njene građane i mene kao gradonačelnika, ono što je veoma bitno jeste da je ovaj posao dobila kompanija ’SMB gradnja’, što je i najveći garant da će taj posao biti urađen kvalitetno i u roku, zbog svih ozbiljnih referenci koje ta firma poseduje u izvođenju građevinskih radova - rekao je Bakić.

Prema njegovim rečima, ovom fazom završiće se svi građevinsko–zanatski i instalaterski radovi u svim blokovima zgrade, osim u koncertnoj dvorani, koja je sama po sebi zasebna celina i radiće se u narednoj, završnoj, devetoj fazi.

- Završetkom osme kroz dva faze Narodno pozorište će na raspolaganju imati glavnu pozorišnu salu, kamernu scenu, probne sale kao i sve potrebne prostore za rad glumaca, tehničke uprave i administracije - naveo je gradonačelnik Bakić.

On je izrazio zahvalnost Pokrajinskoj vladi i predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću na velikoj pomoći koju proteklih godina pružaju Gradu Subotici, ne samo kada je reč o finansiranju radova na Narodnom pozorištu, već i za podršku koju pružaju u realizaciji projekta koji se odnose na saobraćajnu infrastrukturu, ekologiju i sport, kao i u drugim oblastima.

- Na velikoj podršci zahvaljujem se i Vladi Srbije, koja je ovaj kapitalni projekat za Grad Suboticu proglasila i za projekat od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Zahvaljujem se i našem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji nam je svojom mudrom i državničkom politikom mira, stabilnosti i ekonomskog napretka obezbedio ovakav ambijent i uslove da planiramo, projektujemo i realizujemo. Predsednik Vučić je u svim momentima pokazao koliko mu je bitan Grad Subotica i njegovi građani, kao i kompletna Srbija koju je podigao na noge i dalje je vodi putem ekonomskog napretaka. Još jednom se svima zahvaljujem na nesebičnoj podršci, a zahvaljujem se i građanima Subotice na strpljenju, jer su postojali objektivni razlozi zbog kojih se produžila javna nabavka za VIII/2 fazu radova - naglasio je gradonačelnik Bakić.

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, rekao je, između ostalog, da će Subotica do kraja godine dobiti objekat koji će biti hram kulture i sedište kulturnih zbivanja, a u budućnosti i mesto kojim ćemo se ponositi i gde će umetnici imati prostor i uslove dostojne ovako velikog i uspešnog grada.

- Uz brojne izazove i probleme možemo da kažemo da ćemo biti generacija koja će završiti radove na rekonstrukciji Narodnog pozorišta u Subotici, i da ćemo u ovoj godini Pozorište vratiti u funkciju. Iz želje da ubrzamo radove, Pokrajinska vlada je za rekonstrukciju u ovoj poslednjoj fazi izdvojila novac u prošlogodišnjem rebalansu budžeta i ta odluka je ubrzala proceduru i dovela do plana da radove završimo ove godine. Uspeli smo kao tim uz međusobnu koordinaciju da obezbedimo sredstva da radovi počnu - izjavio je Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade najavio da će Subotica ove godine dobiti novi akva park  i spa centar na Paliću, što je još jedna zajednička investicija Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Subotice.

- Suboticu očekuje i rekonstrukcija odnosno rehabilitacija velikog broja ulica. I taj posao ćemo zajednički finansirati sa Gradom - istakao je Mirović.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i direktor subotičkog Narodnog pozorišta Miloš Nikolić.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati