ŠKOLA IZ PARAĆINA U PROJEKTU "SUPER SCHOOLS": Sledi razmena učenika sa srodnom školom iz Gostivara (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

03. 02. 2023. u 17:07

PARAĆINSKA Ekonomsko-trgovinska škola i srodna škola iz Gostivara (Severna Makedonija) zajedno su uspele da uđu u projekat "Super schools" koji sprovode Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), Evropska unija i Ministarstvo Nemačke.

ШКОЛА ИЗ ПАРАЋИНА У ПРОЈЕКТУ SUPER SCHOOLS: Следи размена ученика са сродном школом из Гостивара (ФОТО)

Foto: Fejsbuk/ETŠ Paraćin

Već je potpisan sporazum o finansiranju razmene učenika, a projektna ideja se zove „Jedinstvo u različitosti“, pa će na proleće ove godine desetak učenika paraćinske škole sa svojim profesorima otputovati u partnersku školu u  Gostivaru, dok će početkom nove školske godine, u septembru, isti broj učenika i profesora iz Severne Makedonije posetiti Paraćin i ETŠ.

Foto: Fejsbuk/ETŠ Paraćin

Potpisivanje partnerskog sporazuma u Beogradu

Ideja je da u Gostivar otputuju đaci nešto lošijeg materijalnog stanja, koji nisu često u prilici da putuju. Dok budu u poseti tamošnjoj obrazovnoj ustanovi, paraćinski srednjoškolci učestvovaće u različitim radionicama, a najaktivnijeg će RYCO nagraditi boravkom  u završnom  kampu  projekta "Super schools".

Kako se navodi, cilj ovog projekta je da objedini mlade zapadnog Balkana i da ih, tokom razmene, uči razumevanju i toleranciji. Od 109 škola koje su se javile za učešće 30 je odabrano, a jedna od njih je paraćinska Ekonomska škola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede