KVALITET VODE SA JAVNIH ČESMI U OPŠTINI KLADOVO: Voda ispravna, parametri povišeni

S. M. J.

31. 01. 2023. u 15:09

VODA sa javnih česmi i izvora u Kladovu, uzorkovana krajem decembra, može se upotrebljavati za piće i pripremanje hrane – zaključak je Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru.

КВАЛИТЕТ ВОДЕ СА ЈАВНИХ ЧЕСМИ У ОПШТИНИ КЛАДОВО: Вода исправна, параметри повишени

Foto: S.M.Jovanović

Voda sa arteske česme u centru Kladova, ali i kaptiranih izvora „Marićević“ i kod Vojinovića, kao i sa seoske česme ispod „Čuke“ u Podvrški, ispravna je i može se koristiti za piće i pripremanje hrane, navodi se u izveštaju Zavoda za javno zdravlje "Timok" u Zaječaru.

Na drugim izvorištima i česmama, navode nadležni, povišeni su određeni parametri koji, međutim, ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi.

Tako je voda sa arteske česme na plaži u Kladovu, arteske česme kod baraka, kao i kaptiranog izvora „Pemci“ mikrobiološki ispravna, ali nije i fizičko-hemijski, zbog povećane koncentracije amonijaka, boje i PH vrednosti.

-Utvrđeni razlog neispravnosti ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, s obzirom na to da se radi o neorganskom amonijaku. Voda može da se koristi za piće i pripremanje hrane, jer je amonijak u podzemnoj vodi neorganskog porekla - navodi se u izveštaju inspektora za zaštitu životne sredine.

Na dve od devet kontrolisanih javnih česmi i izvora voda se ne preporučuje za piće i pripremanje hrane. Na kaptiranom ivoru kod Lolića u selu Kostol voda je fizičko-hemijski ispravna, ali ne i mikrobiološki zbog prisustva koliformnih bakterija fekalnog porekla, a na seoskoj česmi „La fntna“ u Maloj Vrbici, mikrobiološki je ispravna, ali ne i fizičko-hemijski, jer su u uzorku primećene povećane koncentracije nitrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)