U LOZNICI, ŠAPCU I LJUBOVIJI NE ODUSTAJU: Zbog nabujale Drine u Malom Zvorniku neće biti plivanja za Bogojavljenski krst

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

19. 01. 2023. u 11:22

TURISTIČKA organizacija opštine Mali Zvornik saopštila je da, uprkos najavi, ovoga puta izostaje plivanje za Bogojavljenski krst, otkazano zbog visokog vodostaja reke Drine, koje je trebalo da se održi na Zvorničkom jezeru u 12 časova.

У ЛОЗНИЦИ, ШАПЦУ И ЉУБОВИЈИ НЕ ОДУСТАЈУ: Због набујале Дрине у Малом Зворнику неће бити пливања за Богојављенски крст

foto:V.Mitrić

- Zbog pogoršane vremenske situacije i crvenog meteoalarama, kao i najavljenih obilnih padavina i porasta nivoa reka, iz HE "Zvornik“ su nas obavestili da se očekuje dotok vode i veći od 2.000 kubnih metara u sekundi na reci Drini i da će zbog održavanja kote akumulacije aktivirati prelivne ustave na brane - kažu u TO Mali Zvornik. - Trenutni dotok izmeren na brani u Malom Zvorniku iznosi 2.000 kubika u sekundi sa tendencijom porasta. HE "Zvornik" u takvim uslovima, poštujući procedure, nije u mogućnosti da obezbedi uslove za bezbedno održavanje manifestacije.

Osim toga, povećani dotoci prouzrokuju i povećano prisustvo plutajućeg otpada (drvenog, plastičnog…) što predstavlja dodatni rizik.

- Shodno tome organizatori „Plivanja za Časni krst“ su odlučili da ovogodišnju manifestaciju otkažu iz bezbednosnih razloga uz izvinjenje građanima koji su želeli da učestvuju - poručuju iz TO Mali Zvornik. - Nadamo se da će sledeće godine biti povoljniji uslovi i da će biti nastavljena tradicija održavanja ove manifestacije.

Posle službe u obližnjoj crkvi, plivanje za bogojavljenski krst će biti održano tradicionalno na Drini, kod Vrhpolja, nadomak Ljubovije. Plivači i organizatori će od hrama do obale doći u litiji.

Za bogojavljenski krst Šapčani plivaju na Savi, kod Starog grada, a Lozničani na Drini, kod „Šepačkog mosta“, uz brojne duhovne, kulturne sadržaje, zabavu i okrepljenje za sve učesnike i publiku. 

BONUS VIDEO - VODA NADOLAZI: Izlila se Drina kod Ljubovije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri