OVAKVE POPLAVE U SJENICI NIJE BILO 75 GODINA: Obilne padavine i izlivanje reka doneli nevolje žiteljima grada na Pešteru

A. ROVČANIN

19. 01. 2023. u 07:44

ZBOG povećanja vodostaja i izlivanja reka, juče je proglašena vanredna situacija u Prijepolju i Sjenici.

ОВАКВЕ ПОПЛАВЕ У СЈЕНИЦИ НИЈЕ БИЛО 75 ГОДИНА: Обилне падавине и изливање река донели невоље житељима града на Пештеру

Ismet Hasanović, Foto Tanjug, printskrin RTS

U gradu na Pešteru izlila se reka Grabovica i poplavila oko 40 objekata u naselju Bukreš, šest objekata u centru varoši kao i podrum jedne osnovne škole. Lim je pak rastao po 20 centimetara svakog sata. Načelnik Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić rekao je da se predviđa da ova reka danas dostigne vrh talasa. Zbog obilnih padavina i minula noć u ova dva grada bila je besana.

Istovremeno, mnogo kiše pada i na KiM, što uzrokuje porast vodostaja Ibra, pa su u mestima uz ovu reku sve nadležne službe u pripravnosti.

Goran Puzović (prvi s leva), direktor "Srbijavoda" i Vladimir Babić (drugi zdesna), predsednik SO Prijepolje, Foto A. Rovčanin

Od pretprošle noći, hitne službe i građani Sjenice bore se sa vodom koja je nadirala u kuće. Reka Grabovica koja protiče kroz grad, pretvorila se u bujicu i paralisala sam centar. Mnogi građani ostali su zarobljeni u svojim kućama i stanovima među kojima je i jedna tromesečna beba.

- Moja unuka, stara tri meseca ostala je unutra, ne mogu da ih iz kuće izvučem. Celu noć proveli smo budni. Za poslednjih 75 godina ne pamtim ovakvu poplavu i oluju. Zadesila nas je katastrofa. Sve stvari koje smo imali u kućama su pune vode - ispričao je Ismet Hasanović iz Sjenice.

Prijepolje, Foto Tanjug

Vodostaj Grabovice juče je i opao, ali najavljene padavine stanovništvu nisu dale mira.

U Prijepolju, na sednici Štaba za vanredne situacije, potvrđeno je da se Lim izlio u Brodarevu i Zalugu, gde se pod vodom našlo desetine hektara oranica, a voda je prodrla i u dva domaćinstva porodice Gojak. Opštinski štab za vanredne situacije odlučio je da zatvori kafiće na obali reke i da zabrani prelaz preko visećeg mosta u centru grada.

- Lim je u stalnom porastu i takav trend se očekuje tokom današnjeg dana, zbog toga smo bili prinuđeni da proglasimo vanrednu situaciju na čitavoj teritoriji opštine Prijepolje. Došlo je do izlivanja u Brodarevu i naselju Zalug, na uobičajenim neuralgičnim tačkama. Štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju i doneli smo odluku da se zatvore svi kafići na obali Lima, takođe zabranjen je prelaz preko visećeg mosta u Prijepolju, a doneta je odluka i da neće biti plivanja za časni krst na Bogojavljenje - kazao je Vladimir Babić.

Velika količina padavina i bujični potoci u opštini Prijepolje napravili su velike probleme meštanima Brodareva, gde se izlila i fekalna kanalazicija. Čitave noći radnici JKP "Lim" radili su na saniranju posledica i sprečavanju da stigne do objekata.

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović obišao je kritične lokacije u Prijepolju i Brodarevu. On je rekao da se danas očekuje nagli porast vodostaja na Limu.

Iako je vodostaj Ibra kod Raške u blagom porastu, ova reka je, juče do po podnevnih sati, i dalje bila u svom koritu i nije pričinila nikakvu štetu.

Sjenica, Foto Tanjug

Najavljeni poplavni talas u Raški, međutim, tek se očekuje pa su, prema rečima predsednika Opštine Nemanje Popovića, sve nadležne službe u pripravnosti.

- Zasada je situacija mirna i Ibar nije pričinio nikakve nevolje, ali smo spremni za eventualni poplavni talas. Obezbeđene su sve lokacije gde je prošlog puta bilo problema, sve službe iz vodoprivrednih i javnih preduzeća su spremne da adekvatno reaguju. Imamo i dežurne ekipe koje su u stalnom kontaktu sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije i prate situaciju na terenu - kaže Popović.

Foto Tanjug

Reka Raška, kao i Trnavska reka, koje su u novembru prošle godine nabujale i zadale mnogo nevolja meštanima, zasada su, takođe, u svojim koritima.

BEZ PLIVANjA ZA ČASNI KRST

IZ Eparhije mileševske potvrdili su "Novostima" da danas neće biti tradicionalnog plivanja za časni krst u Limu, ni u Prijepolju ni u Priboju, zbog velikog vodostaja reke i opasnosti za učesnike. U hramovima od šest sati ujutru biće održana liturgija, nakon toga u 13 časova gradskim ulicama Prijepolja proćiće litija, a vladika Atanasije održaće moleban za stišavanje reka.

RHMZ: RAST VODOSTAJA DO SUBOTE

RHMZ izdao je juče upozorenja zbog intenziviranja padavina na jugozapadu Srbije i zapadu Kosova i Metohije. Po tim najavama i danas se očekuje novih 20 do 60 milimetara kiše, a na severu Crne Gore i oko 80. I sutra će, prema prognozi, na području KiM, a posle podne i u jugoistočnoj i istočnoj Srbiji pasti ukupno od 20 do 50 milimetara kiše. Zbog padavina u jugozapadnoj Srbiji i na severu Crne Gore, na Limu kod hidrološke stanice Prijepolje vodostaj će sve do 21. januara biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava. Očekuje se i porast vodostaja na Ibru, pa će u Raški danas dostići granicu redovne odbrane od poplava. U RHMZ naglašavaju i da se na malim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju lokalna izlivanja. Na Savi kod Šapca vodostaj će u subotu i nedelju dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!