NOVOGODIŠNJE VESELJE U ZAJEČARU: Tradiciju ima ko da čuva (FOTO)

S. M. J.

13. 01. 2023. u 23:55

ZAJEČARCI su spremno zakoračili u novo leto Gospodnje, Novu godinu po pravoslavnom kalendaru, u duhu tradicije i uz bogat program koji je Grad Zaječar pripremio u saradnji sa ustanovama i mesnim zajednicama.

НОВОГОДИШЊЕ ВЕСЕЉЕ У ЗАЈЕЧАРУ: Традицију има ко да чува (ФОТО)

Foto: G.Obrenović

Na Trgu oslobođenja i brojnim okolnim centralnim ulicama skoro da ni igla ne može da padne, a u goste su Zaječarcima došli i posetioci iz obližnih gradova i opština u kojima je ove godine izostao organizovani doček.

Baš u duhu tradicije otpočeo je doček Nove godine uz najlepše praznične mirise tek zgotovljenih svadbarskih sarmi krčkanih u kazanima na otvorenom ognjištu koje su pripremali vredni domaćini iz zaječarskih sela, među njima i najmlađe i najbolje kulinarke, učenice sedmog i osmog razreda osnovne škole iz Velikog Izvora, koje su na gradskom trgu u prisustvu velikog broja građana marljivo zavijale sarme, ređale i kuvale baš onako kako su ih mame i bake učile, sa ljubavlju i uz puno osmeha. Drugo mesto pripalo je ekipi iz Nikoličeva, a treće timu iz Dubočana.

Opštenarodno veselje na Trgu oslobođenja u Zaječaru uveličali su i folklorni ansambli i kulturno umetnička društva, njih 12 iz Zaječara i brojnih okolnih sela. Na centralnoj bini nastupili su zdravičari, instrumentalisti i vokalni solisti, majstori svog zanata, igrači mladi i stari koji vlaškim i srpskim kolom čuvaju običaje i prenose ih mladima. Upravo je i to bio opšti utisak svih prisutnih – da tradiciju u Zaječaru ima ko da nasledi i čuva.

Folkloraši su dobrano podigli atmosferu na centralnom zaječarskom trgu, a dodatno ju  je zagrejala i folk diva Mira Škorić koja zajedno sa publikom peva svoje najveće hitove.

Za dobro raspoloženje pobrinuli su se i zaječarski izviđači, članovi Odreda “Đorđe Simeonović” za koje su se posetioci složili da kuvaju najlepše vino, dostojno tradicije ovog kraja, koji je i poznat po rajskim plodovima grožđa i zanosnim Dionisovim nektarom od koje, vele, duša rado peva.

Doček srpske Nove godine zaokružiće opet tradicionalno trubači, ovoga puta knjaževačke "Zlatne trube"  dobro poznate publici i u zemlji i u inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri