NOVI SAD SE DOČEKOM OPROSTIO OD TITULE! Manifestacijama na čak 20 lokacija, Novosađani slavili srpsku Novu (FOTOVIDEO)

S. Bajić

13. 01. 2023. u 22:10

OD izvornih, setnih arija, preko rokenrol rifova i savremenih elektronskih nota i ritmova, pa sve do klasičnih partirura.

НОВИ САД СЕ ДОЧЕКОМ ОПРОСТИО ОД ТИТУЛЕ! Манифестацијамa на чак 20 локација, Новосађани славили српску Нову (ФОТОВИДЕО)

Foto S. Bajić

Novosađani su srpsku Novu godinu dočekali na čak 20 lokacija, na kojima je po proceni bilo više od 20.000 ljubitelja dobre zabave za uživanje u umeću vrhunskih umetnika sa raznih meridijana i gotovo svih žanrova.

Doček srpske Nove godine, na poseban način upriličila je "Fondacija Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022". Sve u znaku oproštaja od titule evropske kulturne prestonice i jedinstvenim umetničkim audio-vizuelnim pohodom brojnih stvaralaca, koji su nastupali širom grada.

Foto M. Anđela

Konstrakta

- Našim sugrađanima i gostima Novog Sada, s obzirom na to da smo aktuelni dobitnici evropske nagrade za naj trend brend u kulturi, želeli smo da priredimo doživljaj koji se ne zaboravlja - kaže Nemanja Milenković, direktor Fondacije NS EPK. - Smatram da smo spojem čuvenih izvođača sa našim vizuelnim umetnicima upriličili događaj koji je bio više od koncerta. Tim pre što su dešavanja bila na nekim, za te prilike, neuobičajenim mestima. U svom šestom izdanju, "Doček" je obeležio dva kalendara, dva računanja vremena, sve ono što karakteriše i odlikuje naš grad. "Doček" se organski razvijao, od Podgrađa za 31. decembar, i na lokacijama po čitavom gradu za 13. januar, što je objedinilo više od 40 najrazličitijih stilova i žanrova. Novi Sad je predstavio svoju interkulturalnost.

Program ovogodišnjeg "Dočeka" počeo je u 19 časova koncertom crnogorske umetnice Danice Crnogorčević, najveće regionalne zvezda duhovne i etno muzike, u Srpskom narodnom pozorištu. "Veseli se srpski rode" odzvanjalo je Velikom scenom, a umetnica je sjajnim glasom i izborom tradicionanih duhovnih pesama razgalila auditorijum. Štafetu na sceni najstarijeg nacionalnog teatra u Srba, preuzela je jednako fenomenalna Konstrakta & "Zemlja gruva". Naša prošlogodišnja, sjajna predstavnica na "Pesmi Evrovizije" je, u svom maniru, opčinivši publiku neposrednošću, poželela da zajedno budemo zdravi. U SNP je nastupila i Sevdaliza, multižanrovska holandska muzička diva iranskog porekla, i priredila spektakularni audio-vizuelni doživljaj.

Mićo Vranješ, bivši kapiten fudbalera Vojvodine sa suprugom i prijateljima, kako kaže, uživao je u sevdalinkama sjajnog sastava "Divanhana" i sali Gimnazije "Laza Kostić".

- To su prelepe pesme, nisu agresivne, pevaju o ljubavi, bilo srećnoj ili tužnoj, i smatram da je to suština, jer nas ljubav sve spaja. Smatram da je koncept "Dočeka" odličan, jer je potrebno da taj dan obeležimo kako dolikuje, u društvu najbližih a nije bitno na kom mestu. Zato, nastavljamo dalje u šetnju i usput ćemo se dogovoriti da li idemo i na Konstraktu, što je najverovatnije. Volim muziku, redovno posećujem koncerte, posebno izvornog stvaralaštva, ali i rokenrola - ispričao je u dahu Vranješ.

Sana Garić, nova nada domaće alternativne scene, nastupila je u kulturnoj stanici "Svilara", a Tijana Bogićević, pevačica čiji glas ruši granice, u Kulturnom centru grada. U Radničkom domu dominirao je ABOP sa tehno-rejvom, a u Pozorištu mladih zvezde iz Londona, trip hop bend HELOS.

U Studentskom kulturnom centru "Fabrika", srpska Nova godina dočekana je na koncertu ruskog benda "Šortparis", a u Reformatorskoj crkvi sjajnim nastupom Lajka Feliksa, jednog od najpriznatijih vorld mjuzik violinista u Evropi, koji je priredio autentični muzički doživljaj.

DžEZERI

LjUBITELjI džeza su imali priliku da uživaju u nastupu džez benda EYOT u Kulturnoj stanici "Eđšeg", a u Gradskoj koncertnoj dvorani, na koncertu Tigrana Hamasijna, jednog od najvećih pijanista današnjice. U istom terminu, u kulturnoj stanici "Barka" Đorđe David & Ivana Peters priredili su sjajno veče.

 

"JU GRUPA" I AFRIČKA PRINCEZA

U SVEČANOJ sali NIS legendarna "JU grupa" predstavila se u akustičnom izdanju, a u Novosadskom pozorištu nastupili su virtuozi klasične muzike, Šihan Vang i Ke Ma. U magičnom ambijentu novosadske Sinagoge, afrička arenbi princeza, Nneka, muzička i modna ikona iz Nigerije, oduševila je publiku snagom svog glasa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru