TRADICIJA U KIKINDI, KONJANICI DONELI BADANJAK: Drvo zapaljeno u gradu kod dve crkve i u selima (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

06. 01. 2023. u 23:26

I OVE godine na Badnji dan u Kikindi je ispoštovana tradicija da badnjake ispred hramova donesu konjanici.

ТРАДИЦИЈА У КИКИНДИ, КОЊАНИЦИ ДОНЕЛИ БАДАЊАК: Дрво запаљено у граду код две цркве и у селима (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Tako je bilo u centru grada, gde su božićno drvo  doneli članovi Konjičkog kluba „Banat“, a prvi među njima bio je Sava Petrov, ovogodišnji domaćin badnjaka.

Sveštenici su ga dočekali ispred hrama, a potom je veliki badanjak upaljen u porti, u prisustvu velikog broja vernika. Badnjak je zapaljen i ispred crkve Sv. Kozme i Damjana, u naselju Nikola Francuski, koji je, takođe donela, kolona konjanika.

Kum badnjaka koji je zapaljen u centru grada, ispred crkve posveće Sv. Nikoli bio je Sava Petrov, koji je poručio da svi ljudi, bez obzira na veru, treba da gaje međusobnu ljubav.

- Jutros rano smo otišli po badnje drvo. Ovo je veliki dan za sve nas i svi treba da se volimo, da širimo bratstvo, jedinstvo u celom svet, da nema svađe, već da bude mir. To svima od srca želim. Ovo je jedan od najlepši trenutak u mom životu, da budem domaćin badnjaka – rekao je Petrov.

Nakon paljenja badnjaka u porti, vernicima su badnjaci deljeni u crkvi.

Badnje drvo paljeno je i ispred crkava u Ruskom Selu, Novim Kozacima, Banstskom Velikom Selu, Bašaidu i drugim kikidskim selima. To je običaj koji ovde traje već godinama.

Na Badnji dan u Kikindi i okolini neguje se lep običaj koji se zove korinđanje, a sastoji se u tome da deca u grupama odlaze kod rođaka i komšija, pevaju im vesele božićne pesmice, a oni ih daruju slatkišima i voćem.

BONUS VIDEO - U SUSRET BOŽIĆU: U Crnoj Gori pravoslavci slave Badnji dan i Badnje veče uz paljenje badnjaka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima