MINISTARKA ZDRAVLJA POSETILA PARAĆIN: Najsavremeniji skener pušten u rad u Opštoj bolnici (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

16. 12. 2022. u 19:00

DR DANICA Grujičić, ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije, sa svojim saradnicima, posetila je danas Opštu bolnicu u Paraćinu, povodom zvaničnog puštanja u rad najsavremenijeg dijagnostičkog aparata, skenera, dobijenog od ovog ministarstva.

МИНИСТАРКА ЗДРАВЉА ПОСЕТИЛА ПАРАЋИН: Најсавременији скенер пуштен у рад у Општој болници (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Obraćajući se medijima, ona je kazala da će kompjuterizovana tomografija značajno poboljšati rad Bolnice, smanjiti listu čekanja za skener i omogućiti pacijentima da daleko brže dođu da neophodne dijagnostike. Najavila je takođe da planira reorganizaciju primarne zdravstvene zaštite kako bi se smanjili pritisci na sekundarne i tercijarne zdravstvene centre.

Foto: Z. Rašić

- Zaista su impozantne cifre paraćinske bolnice, broj operacija i pregleda koji se tu obave, pa takve bolnice koje se nalaze blizu stanovništva kojima je potrebna pomoć zaista treba podržati – rekla je dr Grujičić, i dodala  da bolnice, poput ove u Paraćinu, mogu svom stanovništvu da pruže sve što je neophodno u 95 odsto slučajeva.

Foto: Z. Rašić

osamdesetoslajsni skener

Prema rečima direktora Opšte bolnice u Paraćinu, dr Saše Bacića, radiolozi i rendgen tehničari su potpuno spremni za rad na novom aparatu. U funkciju je danas takođe pušten i novi stacionarni rendgen koji je dosta savremeniji od postojećeg. Uz mamograf, koji je dr Grujičić najavila da će takođe biti obezbeđen, paraćinska bolnica imaće praktično sve aparate za radiološku dijagnostiku koja je potrebna za sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Foto: Z. Rašić

novi stacionarni rendgen

Oba najsavremenija dijagnostička uređaja, skener i rendgen, vredna su preko 630.000 evra, dok je za adaptaciju i rekonstrukciju prostora za njihovu instalaciju utrošeno oko 270.000 evra.

Dr Grujičić je potom posetila i Dom zdravlja u tom gradu i u pratnji predstavnika te zdravstvene ustanove, zamenika predsednika opštine Paraćin Milana Simića i njegovih saradnika, obišla i sve zdravstvene ambulante u toj opštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića