OSTVARIO MISIJU U POVEZIVANJU NAUKE I PRIVREDE: Godina rada Naučno-tehnološkog parka Novi Sad, počele pripreme za izgradnju nove zgrade

Z. GRUMIĆ

09. 12. 2022. u 21:14

OSTVARUJUĆI svoju misiju povezivanja nauke i privrede, Naučno-tehnološki park Novi Sad (NTP NS) je već u prvoj godini svog rada potvrdio da je izuzetno privlačno mesto za naučne, tehnološko-razvojne i druge kompanije pa je stoga pokrenut projekat izgradnje nove zgrade, NTP-2, kako bi ta institucija u svoje okrilje mogla da primi mnogobrojne koji su izrazili želju za članstvom.

ОСТВАРИО МИСИЈУ У ПОВЕЗИВАЊУ НАУКЕ И ПРИВРЕДЕ: Година рада Научно-технолошког парка Нови Сад, почеле припреме за изградњу нове зграде

N. Karlić

U saradnji sa Pokrajinskom vladom, kao osnivačem, nedavno je počela izrada projektno-tehničke dokumentacije za novi objekat koji će biti lociran u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, u neposrednoj blizini postojeće zgrade svečano otvorene pre godinu dana.

- Dodatni prostor nam je potreban kako bismo svima onima koji su aplicirali za članstvo omogućili da ovde formiraju svoja razvojna i istraživačka odeljenja – istakao je direktor NTP NS Nebojša Drakulić, danas na proslavi prvog rođendana te institucije.

Drakulić je napomenuo da je u proteklom periodu bilo više od 70 kompanija zainteresovanih za učlanjenje u NTP i da danas ta zajednica okuplja 31 članicu među kojima su dva naučno-istraživačka institua, 11 tehnološko-razvojnih i 18 „start-ap“ kompanija, sa ukupno oko 1.000 visoko obrazovanih stručnjaka.

NTP će, kako je poručeno sa svečanosti, nastaviti da ostvaruje svoje ciljeve kao što su ubrzani tehnološki razvoj Grada Novog Sada, AP Vojvodine i Republike Srbije, privlačenje inovativno-tehnoloških i razvojnih kompanija, jačanje konkurentnosti naše privrede, zapošljavanje mladih visoko obrazovanih kadrova i druge.

Pozdravljajući goste i čestitajući uspešnu godinu rada, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević je naglasio da je NTP, čija je izgradnja krenula 2016. godine, već nakon godinu aktivnog rada postao „sinonim povezanosti nauke i privrede“.

- Ovo je zajednički projekat Grada, Pokrajine, Republike, naučne zajednice, sveta biznisa. Naučno-tehnološki park je naš zajednički uspeh, to je jedna funkcionalna celina koja danas, zaokružena i u punom zamahu, značajno menja naučno-privrednu sliku Srbije – rekao je Milošević.

Minulih godinu dana, navedeno je na skupu, u NTP-u je organizovano više od 50 događaja sa više od 2.000 učesnika. Na „Danu otvorenih vrata NTP-a“ devet kompanija je predstavilo svoje projekte, u kojima je učestvovalo i oko 300 studenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja