NOVO ODELJENJE STRANIH KNJIGA U ČAČKU: Arno Gujon - Da deca u Srbiji imaju kontakt sa stranim književnicima (FOTO)

V. Ilić

09. 12. 2022. u 20:48

BIBLIOTEKA „Vladislav Petković Dis” u gradu na Moravi otvorila je novo Odeljenje za strane knjige, u kome trenutno ima više od 5.000 naslova.

НОВО ОДЕЉЕЊЕ СТРАНИХ КЊИГА У ЧАЧКУ: Aрно Гујон - Да деца у Србији имају контакт са страним књижевницима (ФОТО)

V. ILIĆ

Odeljenje je svečano otvorio direktor Uprave za odnose sa dijasporom i Srbe u regionu Arno Gujon, koji je istakao da je otvaranje ovog odeljenja bitno ne samo za Čačak, već za čitavu Srbiju.

- Mi poklanjamo knjige na srpskom jeziku bibliotekama u svetu kako bi naša deca i naši ljudi koji žive u inostranstvu mogli da uče i da imaju kontakt sa srpskim jezikom, a izuzetno je bitno da i u samoj Srbiji imamo kontakt i sa stranim književnostima. Raduje me to što je jedan deo književnog fonda za ovo odeljenja poklon od bračnog para iz Francuske još pre 50 godina, a jedan supružnik je bio srpskog porekla, tako da je i dijaspora učestvovala u ovome na neki način - rekao je Gujon.

Knjige koje je čačanska biblioteka dobila, kako ističu ovdašnji bibliotekari, veoma su značajne za sve one koji žele da usavršavaju svoje znanje stranog jezika ili prosto da uživaju u stranoj literaturi, i to na jeziku na kom su data dela pisana.

- Zahvaljujući saradnji koju smo ostvarili sa nizom partnera u zemlji i inostranstvu, pre svega Ministarstvom kulture, Narodnom bibliotekom Srbije, bibliotekom Matice srpske, stranim kulturnim centrima koji rade u Republici Srbiji i Kongresnom bibliotekom u Vašingtonu, Gete institutom i drugima, mi smo u zadnjih godinu dana takođe dobili više od 1.000 naslova, savremenih, aktuelnih knjniga koje omogućavaju svima zainteresovanim za usavršavanje stranih jezika i učenje stranih kultura ili prosto čitanje literature na stranim jezicima, da to sada mogu i da koriste u ovom odeljenju – kazao je direktor čačanske biblioteke Bogdan Trifunović.

Viši savetnik u Ministartvu kulture Mladen Vesković, istakao je da ovakvih dobro opremljenih „stranih“ odeljenja u Srbiji nema puno, a upravo to je neophodno i od velikog značaja.

- Koliko god da je važno imati literaturu na maternjem jeziku i bez obzira koliko je izdavaštvo u Srbiji razvijeno, sa nekoliko desetina hiljada naslova godišnje, ipak, ostaje nezamenljiva činjenica da moramo podsticati čitanje i znanje na svim drugim stranim jezicima, pogotovo onih koji su u široj upotrebi. Tako da i u tome vidim veliki prostor za nastavak saradnje, a u smislu da ovo odeljenje bude opremljeno novijim stranim knjigama koje će koristiti građanima Čačka - zaključio Mladen Vesković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna