KO UNIŠTAVA MALE ULIČNE BIBLIOTEKE U VRANJU? Mali drveni hramovi kulture konstantno na meti vandala

J. S.

28. 11. 2022. u 22:14

PRE više od dve godine na centralnim gradskim ulicama postavljene su jedinstvene ulične biblioteke. Simpatične kućice od drveta služile su da se knjige ostave, ili uzmu za čitanje, pa vrate.

КО УНИШТАВА МАЛЕ УЛИЧНЕ БИБЛИОТЕКЕ У ВРАЊУ? Мали дрвени храмови културе константно на мети вандала

Foto: J.S.

Autentičnih imena po najznačajnijim delima najuvenijeg pisca iz Vranja Bore Stankovića, ulične biblitele „Koštana“, Nečista krv“, „Stari dani“ i „Božji ljudi“ često su se našle na meti vandala, ali članovi udrženja građana Borino evropsko Vranje (BEV) kažu da neće odustati.

- U početku su nam mnogi ljudi govorili da to neće opstati, te da će za mesec dana kućice biti uništene. Ispostavilo se da nije baš tako. Tačno je da su mnogo puta bile na meti vandala, „Koštana“ je recimo u potpunosti reparirana, ali ulične biblioteke žive već dve godine na svoj način – kaže Branislav Stojković član udruženja koje je osmislilo i postavilo ulične biblioteke.

Članovi udruženja kažu da stalno dopunjuju biblioteke, dodaju da ih raduje kad vide da to rade i drugi građani, ali im je žao kada ugledaju polomljena stakla na nekoj od biblioteka.

- Mi smo razočarani u smislu nesaradnje sa gradom, postavili smo biblioteke i donirali ih gradu. Očekivali smo da će se pozabaviti njihovim održavanjem, ali to nije slučaj čak nam je i jedna premeštena, a da nas nisu ni konsultovali – kaže Stojković.

Ipak, on kaže da su članovi udruženja stava da ne treba odustati zbog pojedinaca, te će i dalje održavati i dopunjavati ulične biblioteke novim naslovima, kako bi Borino Vranje poput mnogih gradova širom sveta negovalo kulturu čitanja i poštovanja pisane reči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZAOSTALU BOMBU U NIŠU UNIŠTIĆE U NEDELJU: Važno obaveštenje MUP