SA NASTAVE U GUČI "TRČI" NA ČASOVE NA KOSOVO: Profesorka istorije na mukama zbog nove odluke radne grupe školske uprave u Čačku

V. ILIĆ

06. 12. 2022. u 10:16

PROFESORKA istorije Jelena Petrović (47) iz Čačka moraće nekakvom još nepostojećom vremenskom mašinom da se teleportuje na više mesta po Srbiji, kako bi postigla da stigne da održi nastavu.

СА НАСТАВЕ У ГУЧИ ТРЧИ НА ЧАСОВЕ НА КОСОВО: Професорка историје на мукама због нове одлуке радне групе школске управе у Чачку

Školska uprava, Foto M. Slavković

Tako bi, recimo, po novoj odluci Radne grupe Školske uprave u Čačku, ovako izgledao sedmični raspored ove profesorke: ponedeljkom, iz Baluge ljubićke, gde živi, prva dva časa drži u Guči, a poslednja dva u Lučanima, utorkom ima časove u osnovnoj školi u Vraćevšnici, sredom i četvrtkom u enklavi Babin Most u opštini Obilić na Kosovu i Metohiji, dok je petkom ponovo u selu Vraćevšnica.

- Ne znam više kako ovo fizički izdržavam, jer više od deset godina sredom u dva sata iza ponoći autobusom iz Preljine krećem na Kosovo i Metohiju. Nakon što promenim tri prevoza i vozim se više od 10 sati, stižem na nastavu u Obilić, i tu moram da prenoćim kod suprugovih rođaka. Potom se u četvrtak po podne vraćam za Čačak, da bih u petak stigla u Vraćevšnicu - rekla nam je Jelena, koja svoje troje dece i muža gotovo i da ne viđa.

Jelena Petrović, Foto V. Ilić

Naime, s obzirom na to da je Jelena radnik sa nepunom normom, odlukom Radne podgrupe Školske uprave u Čačku, njoj je sada, uz časove koje drži osnovcima u Vraćevšnici, selu koje se nalazi na pola puta od Gornjeg Milanovca ka Kragujevcu, zatim u srpskoj enklavi Babin Most u opštini Obilić, gde predaje dva dana sedmično, kako bi imala pun fond časova, ponuđeno da još predaje u Srednjoj školi "Dragačevo", gde bi po rasporedu trebalo da ima po dva časa sedmično u Lučanima, ali i u Guči.

- Morala sam da prihvatim ovaj predlog, jer po zakonu ne smem da odbijem dodeljenih 20 odsto nastave u školama u Lučanima i Guči, a kako ću to fizički postići ni sama ne znam.

Ako bih odbila predlog Radne grupe, po zakonu će me skinuti sa B liste tehnoloških viškova. Samo mi nije jasno zašto se zakon ne sprovodi i prema direktorima škola koji rade kako žele, krše zakon i ignorišu rešenja Republičke prosvetne inspekcije, koja su sva na štetu direktora, a u korist oštećenih kolega. Ko štiti te ljude - upitala je profesorka Petrović, koja je Školskoj upravi u Čačku uputila dopis da još jednom preispitaju raspodelu koja je za bilo kog čoveka fizički neizvodljiva.

Zanimljivo je da je u dve čačanske škole - u Gimnaziji i Osnovnoj školi "Vladislav Petković Dis" u Zablaću, postojala potreba za profesorom istorije. Jelena se obraćala direktorima ovih ustanova, ali, nažalost, nisu je udostojili ni odgovora.

MORALA DA ANGAŽUJE ADVOKATA

ŠKOLSKOJ upravi u Čačku smo se obratili sa zahtevom da dobijemo objašnjenje o ovakvom predlogu Radne grupe. Međutim, ovde su nas obavestili da je rukovodilac ŠU u Čačku Slađana Parezanović "ovih dana zauzeta zbog realizacije spoljašnjeg vrednovanja, te da će nas obavestiti čim bude u prilici".

Profesorka Jelena je, kako nam je kazala, morala da angažuje advokata koji će s pravne strane rešavati njen problem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)