ŠABAC SLAVI VELIKANA: Dani Mihaila Đurića u njegovom rodnom gradu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

08. 12. 2022. u 10:08

U ŠAPCU je otvorena tradicionalna manifestacija "Dan Mihaila Đurića", čiji su organizatori lokalna vlast, ovdašnja Gimnazija i Biblioteka šabačka. U znak sećanja na znamenitog filozofa i profesora Pravnog fakulteta u Beogradu.

ШАБАЦ СЛАВИ ВЕЛИКАНА: Дани Михаила Ђурића у његовом родном граду

Foto:V Mitrić

Predsednik lokalnog parlamenta Nemanja Pajić, član Gradskog veća za obrazovanje Bojan Damnjanović i član Gradskog veća za kulturu i informisanje Miroljub Mijušković, upriličiliu su prijem u Gradskoj kući za učesnike manifestacije – akademika SANU Danila Bastu, profofesora dr Jovicu Trkulju i profesora dr Dragana Stojanovića.

– Ovo je, pre svega,  prilika da se oda priznanje jednom velikom Šapčaninu -kazao je Namanja Pajić. - Volimo da kažemo da smo ,mi iz šabačkog kraja, posebni, specifični i da smo dali dosta umnih ljudi. Na to smo ponosni. Mislim da su ovakvi dani nešto što je prirodno i drago mi je što je inicijativa potekla iz našeg grada pošto je profesopr Đurić ovde rođen. Svu svoju slavu je stekao u Beogradu i belom svetu, daleko od Šapca ali ga se Šapčani rado sećaju i prihvataju to što on nosi i što pokazuje-

U Šabačkoj gimnaziji usledile su besede profesora dr Jovice Trkulje i profesora Veroljuba Ilića, čime je svečano je otvorena manifestacija “Dan Mihaila Đurić” koja je pokrenuta pre sedam godina.

Profesor dr Dragan Stojanović podsetop je na Đurićev život i profesionalno stvaralaštvo tokom predavanja "Mihailo Đurić kao profesor".

– U specifičnoj sam, situaciji jer sam studirao i Pravni i Filozofski fakultet na Svetskoj književnosti, pa sam slušao Mihaila Đurića. Kad danas razmislim posle toliko decenija ta njegova predavanja, koja mi nisu bila obavezna, ostala su u sećanju više nego sve ostalo.  Kasnije sam sa njim sarađivao u Dubrovniku na internacionalnom seminaru. Pratio sam i njegovu karijeru u Nemačkoj gde je imao glas naročito među ničeancima. Izuzetan profesor, kao i govornik,  pisac. Kao čovek imao je jedan manir koji je bio malo ljut, malo strog, ali sa posebnim šarmom – rekao je je profesor dr Dragan Stojanović.

Mišljenje i delovanje Mihaila Đurića primer su odgovornog, hrabrog i principijelnog intelektualca našeg  vremena.

– Grad Šabac spada u gradove Srbije koji možda imaju najviše velikana koji su rođeni ovde, a istovremeno grad Šabac spada u mali broj gradova koji nastoje  da oduže dug prema svojim velikanima među kojima je i prof. Mihailo Đurić – naglasio je  profesor dr Jovica Trkulja, priređivač zbornika „U okrilju velikana, Dani Mihaila Đurića u Šapcu (2016-2020)”, koji je štampan za ovogodišnju menifestaciju.

Mihailo Đurić je veliko ime u našoj filozofiji i našoj društvenoj nauci, a velikan  je grada Šapca, takođe je istakao akademik Danilo Basta.

- Vio sam sardanik profesora Đurića godinama od 1970. pa do kraja njegovog života. Moje je zadovoljstvo što se u njegovom rodnom gradu održava ovakva jedna manifestacija već sedmi put i što je objavljena knjiga „U okrilju velikana“, a posvećena je ovoj manifestaciji što je značajno ne samo za grad Šabac, već i u širem smislu reči – dodao je Basta.

Život i delo velikog šabačkog pravnika, filozofa i filologa biće predstavljeni tokom razgovora o zborniku „U okrilju velikana, Dani Mihaila Đurića u Šapcu (2016-2020)“ u svečanoj sali Biblioteke šabačke .

– Uspeli smo da sve ono što je prvih pet godina bilo na predavanju u Gimnaziji, u tim raspravama u Biblioteci šabačkoj izgovoreno, pretočimo u korice ove knjige „U okrilju velikana“ a koja sadrži pet godina rada na danima Mihaila Đurića. Cilj nam je bio da izuzetnu ličnost i delo Mihaila Đurića približimo generacijama koje dolaze. Iza Mihaila Đurića ostala je brilijantna akademska karijera, dvanaest tomova izvanrednih knjiga iz oblasti filozofije, socijologije kojima je on stekao svetski ugled. I najzad, ostao je jedan obrazac javnog delovanja. Jedan etos delovanja koji je baziran na jedinstvu između mišljenja, govora i delanja koji je tako redak i zato tako dragocen u Srbiji. Mi smo kroz ove dane Mihaila  Đurića u Šapcu i kroz ovu knjigu pokušali da to približimo generacijama koje dolaze –  naglasio je prof dr Jovan Trkulja, priređivač zbornika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju