EKOLOŠKI, U ZNAKU RECIKLAŽE: U Bogatiću počela podela specijalnih kanti za otpad

V. MITRIĆ

06. 12. 2022. u 19:42

U BOGATIĆU je u toku podela plastičnih kanti od 240 litara sa točkićima, za sakupljanje reciklabilnog otpada.

ЕКОЛОШКИ, У ЗНАКУ РЕЦИКЛАЖЕ: У Богатићу почела подела специјалних канти за отпад

Foto:OU Bogatić

Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa EISP2 programom podržanim od švedske Vlade sprovodi projekat uvođenja odvojenog sakupljanja reciklabilnog otpada u okviru četiri regiona upravljanja otpadom u Srbiji (Pančevo, Srem – Mačva, Duboko i Pirot). Projekat se finansira iz budžeta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske komisije (IPA 2017).

U plavoj kanti - kontejneru sakupljaće se zajedno sav „suvi“ - reciklabilni otpad koji obuhvata različite vrste materijala pogodne za recikliranje kao što su plastika, papir i karton, metal, guma... Pristup „od vrata do vrata“ uz korišćenje kanti od 240 litara je planiran za individualna domaćinstva, dok je model „lokacije za donošenje“ i upotreba kontejnera od 1.1 kubik planiran za urbane gradske zone, odnosno za blokove stambenih zgrada i komercijalni sektor.

Prioritet u uvođenju primarne separaciju otpada imaju naselja u okviru opštine u kojima već postoji uspostavljen i dobro organizovan sistem sakupljanja komunalnog otpada, tako da se za sada ovaj projekat realizuje samo na području Bogatića.

Za opštinu Bogatić kroz projekat je obezbeđeno 1.849 plastičnih (HDPE) kanti od 240 litara sa točkićima za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, devet plastičnih (HDPE) kontejnera od 1.1 kubika sa točkićima za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 33 plastičnih (HDPE) kontejnera od 1.1 kubika sa točkićima za sakupljanje stakla, troosovinsko vozilo za sakupljanje i prevoz reciklabilnog toka otpada kapaciteta 20 kubika sa mehanizmom za presovanje otpada i mogućnošću prihvatanja kanti od 120 -240 litara i kontejnera od 1,1 kubika, u skladu sa standardima EN840-1 i EN 840-3.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

HUMANITARNI BAZAR U SMEDEREVU: Prodaja rukotvorina za pomoć bolesnim sugrađanima