RIZIK NA SAJLAMA: Najopasniji prelaz na Zapadnoj Moravi povezuje Varvarin i Ćićevac, ali vapi za obnovom

S. Babović

06. 12. 2022. u 07:20

PITANjE je trenutka kada će neko poginuti na pešačkom mostu preko Zapadne Morave, koji spaja Varvarin i Ćićevac.

РИЗИК НА САЈЛАМА: Најопаснији прелаз на Западној Морави повезује Варварин и Ћићевац, али вапи за обновом

Foto S. Babović

Jer, prelaz dug čak 95 metara jedva se drži na starim čeličnim sajlama iz šezdesetih godina prošlog veka, a staza od trulih drvenih dasaka "krpljena" je više puta.

Iako na više mesta nedostaju i daske i talpe, žitelji varvarinskog sela Maskare i ćićevačkog Stalaća redovno prelaze most, a većina i ne zna da postoji zabrana...

- Ovo je korisna prečica za one koji rade na železnici, zaposlene u većim fabrikama, privatnike, kalemare, poljoprivrednike koji preko imaju zemlju - svedoči donedavni predsednik MZ Maskare Marko Nikolić, ističući da su po ovom prelazu čuveni koliko i po uzgajanju ruža.

Dragoš Beguš, Marko Nikolić, Ana Stevanović, Foto S. Babović

Podsetimo, dva meseca pre nego što su zbog rušenja mosta u Ovčar Banji nastradale Zvorničanke Milena Erić (65) i Ljubica Mijatović (72), Varvarinci su na društvenim mrežama počeli ponovo da apeluju da se popravi njihov dotrajali prelaz. Jer, konkretna, pisana inicijativa pokrenuta je odavno i Opština je, svojevremeno, pomogla da se popravi staza. Sada su čelnici lokalne samouprave razgovarali sa firmom "Behtel-Enka", koja u blizini gradi Moravski koridor, pa se meštani nadaju da će problem biti rešen bar kada bude završena trasa auto-puta.

- To nam skraćuje put ne samo do Stalaća već i do Kruševca, pa ga koristimo iako je to rizično. A, sećam se, u detinjstvu sam Zapadnu Moravu ovuda prelazila skelom koje, nažalost, odavno nema - veli Ana Stevanović iz sela Maskare.

I, zaista, Građevinska inspekcija u Varvarinu je od 2019. više puta zabranjivala upotrebu mosta, postavljana su upozorenja i prepreke... Najuporniji u tom poslu bio je građevinski inspektor Dragoš Beguš.

- Ranije smo sami preduzimali sve što smo mogli, prikupljali novac za manje intervencije, a o mogućnostima revitalizacije smo konsultovali i jednog profesora Građevinskog fakulteta. Sada smo kompletnu dokumentaciju prosledili nadležnom ministarstvu - objašnjava inspektor Dragoš Beguš, koji je godinama uzalud insistirao na tome da treba sačuvati živote, po cenu da most bude zatvoren.

Uz napomenu da je u pitanju jedan od klasičnih, tipskih lančanih mostova, koje je nekada gradila vojska, precizira i da prelaz nema građevinsku dozvolu i nigde nije upisan.

- Potpuno su propali i konopci i drvena konstrukcija, a uvek je bilo ljudi koji se oglušuju o upozorenja kolege sa "druge strane" - potvrđuje neveselu "dijagnozu" Dragan Milenković, građevinski inspektor u Ćićevcu.

Foto S. Babović

REALNOST

MINISTARSTVO građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je, na osnovu izveštaja lokalnih samouprava, popisalo 66 mostova. Kako je ranije objavljeno, devet ih je za rušenje, 46 za sanaciju, a 11 u dobrom stanju. Naznačeno je, takođe, da lokalne samouprave imaju obavezu da u skladu sa procenom koju su napravili nalože sanaciju ili - uklanjanje.

ULOGA

UPRAVO na visećem mostu kod Maskara snimljena je čuvena scena iz TV serije "Sivi dom", reditelja Darka Bajića. Glumica Andrijana Videnović bila se popela na ogradu, a Branislav Lečić je izveo salto, držeći se za čelične sajle. Ipak, to je snimano i emitovano pre tačno 36 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili