PUPIN, TESLA I AMERIČKI SRBI: Književno veče u NB "Stefan Prvovenčani"

G. ĆIROVIĆ

30. 11. 2022. u 19:04

U Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ sutra će biti održano predstavljanje knjige „ Pupin, Tesla, i američki Srbi“.

ПУПИН, ТЕСЛА И АМЕРИЧКИ СРБИ: Књижевно вече у НБ Стефан Првовенчани

NB Stefan Prvovenčani

Ova knjiga nastala je iz rukopisa, prepiski, dokumenata, službenih izveštaja i članaka iz srpske štampe u Americi sačuvanih u ličnoj arhivi Radoja Jankovića, generalnog konzula Kraljevine Jugoslavije u Čikagu i Njujorku.

Ova dragocena zaostavština vredan je prilog obimnim biografijama velikih svetskih naučnika srpskog porekla Nikole Tesle i Mihajla Pupina. Istovremeno je dopuna istorije srpskih iseljenika na američkom tlu i svedoči o organizovanju pravoslavno-prosvetnog života Srba u dijaspori. Radoje Janković je, osim sa Pupinom, Nikolom Teslom, vladikom Mardarijem, sarađivao sa mnogim iseljenim Srbima i američkom administracijom, o čemu je ostavio dragocene beleške i artefakte, koji su objavljivanjem ove knjige postali deo kolektivnog pamćenja srpskog naroda.

Kako je najavljeno, u programu će učestovati priređivač Danica Otašević i dr Vladimir Dimitrijević, urednik i recenzent publikacije, a početak je zakazan za 19 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a