SLOBODU ČUVAJU 78 GODINA: Kraljevčani obeležili Dan oslobođenja svog grada u Drugom svetskom ratu (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

29. 11. 2022. u 14:02

NA skroman i prigodan način, polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima - pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i sovjetske Crvene armije, u parku Pljakin šanac, nedaleko od mosta preko Ibra, Kraljevčani su obeležili 29. novembar, Dan oslobođenja svoga grada od fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu.

СЛОБОДУ ЧУВАЈУ 78 ГОДИНА: Краљевчани обележили Дан ослобођења свог града у Другом светском рату (ФОТО)

G.Šljivić

Borba za oslobođenje grada na Ibru bila je jedna od najtežih u okviru završnih okršaja za oslobođenje Srbije i Jugoslavije u Drugom svetskom ratu i trajala je čak 45 dana - od 16. oktobra do 29. novembra 1944. godine. Tada su, tokom noći, jedinice narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije konačno prešle Ibar i oslobodile opustošeni grad.

G.Šljivić

Venci oslobodiocima Kraljeva u Drugom svetskom ratu

- Sećamo se sa velikim ponosom i poštovanjem herojskih dela i žrtava hrabrih srpskih i ruskih boraca koji su posle velikih borbi 1944. godine konačno uneli barjak slobode u okupirano Kraljevo. Zahvaljujući njima živimo 78 godina u slobodi – poručio je ovom prilikom dr Milan Matijević, predsednik Društva „Jovo Kursula“.

G.Šljivić

Venci oslobodiocima Kraljeva u Drugom svetskom ratu

Uz načelnika Raškog okruga Nebojšu Simovića i delegaciju lokalne samouprave, ovom prilikom vence na spomenik kraljevačkim oslobodiocima položili su i pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ i drugih udruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije