U PAVILJONIMA NAUČNI CENTAR ZA DECU I MLADE: Šabac uz pomoć EU realizuje projekat obnove prostora za razvoj talenata (FOTO)

V. MITRIĆ

29. 11. 2022. u 21:22

CENTAR za stručno usavršavanje Šabac bio domaćin je konferencija povodom promocije projekta ,,Naučni centar – fabrika ideja za XXI vek”.

У ПАВИЉОНИМА НАУЧНИ ЦЕНТАР ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ: Шабац уз помоћ ЕУ реализује пројекат обнове простора за развој талената (ФОТО)

foto:V Mitrić

Projekat podrazumeva rekonstrukciju i opremanje objekta „Paviljoni“ na Letnjikovcu u svrhu uspostavljanja Naučnog centra za decu i mlade. Sprovođenje projekta podržala je Evropska unija preko programa EU PRO Plus koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

- Zahvaljujući donaciji EU, Grad Šabac će obezbediti sistemsku podršku talentovanoj deci kako bi se njihovi talenti prepoznali od najranijeg detinjstva i kroz adekvatne programe kontinuirano razvijali. Rekonstrukcijom i opremanjem ruiniranog objekta na Letnjikovcu, kreiranjem i sprovođenjem programa edukacije, osnaživanjem roditelja, jačanjem profesionalnih kapaciteta zaposlenih u obrazovanju za rad sa darovitom decom, omogućićemo generacijama nadarene dece da uče, napreduju i razmenjuju ideje u podsticajnom okruženju - rekao je gradonačelnik Aleksandar Pajić.

U planu je da tokom trajanja ovog projekta bude organizovan matematički kamp kao i sajam povodom Međunarodnog dana darovitih, kako bi skrenuli pažnju na značaj podrške deci i mladima, a Grad Šabac i Naučni centar stavili na mapu institucija koje će podsticati ideje i rad mladih.

Ukupna površina objekta je 667 metara kvadratnih i gradski naučni centar moći će da primi više od 120 dece iz grada i cele Srbije na bazi jednodnevnih i višednevnih programa za talentovanu decu.

- Objekat će biti potpuno rekonstruisan, dok radovi podrazumevaju zamenu krovnog pokrivača uz rekonstrukciju krovne konstrukcije, izolaciju fasade, zamenu spoljašnje i unutrašnje stolarije. Obnovom enterijera Naučni centar će dobiti kabinete za fiziku, biologiju i hemiju, multimedijalne učionice, internet kafe kao i 14 trokrevetnih soba za smeštaj dece iz cele Srbije, koji će moći da pohađaju tematski organizovane programe za talentovanu decu. Biće nabavljena i sva neophodna oprema i nameštaj - rekla je Ana Marinković, rukovodilac projekta i dodala da je glavni cilj projekta doprinos kvalitetu i održivosti sistema obrazovanja kroz stvaranje podsticajnog okruženja za sveobuhvatan razvoj i dobrobit dece i učenika na teritoriji grada Šapca.

Grad Šabac jedan je od 33 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne, južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa. Realizacija projekta traje 18 meseci. Ukupna vrednost projekta je oko 375.000 evra, sredstva EU 180.000 evra, a Grada Šapca 195.000 evra. Partneri na projektu su Predškolska ustanova „Naše dete“, Centar za stručno usavršavanje Vaspitačko udruženje „Sunce“ i , Društvo učitelja Šabac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu