POČELA KNJIŽEVNA KOLONIJA: Predstavljen opus dr Vladimira Pištala na otvaranju

J. S.

29. 11. 2022. u 11:37

GOSTOVANjEM književnika i direktora Narodne biblioteke Srbije Vladimira Pištala sinoć je u Vranju otvorena tradicionalna osma po redu Književna kolonija 2022.

ПОЧЕЛА КЊИЖЕВНА КОЛОНИЈА: Представљен опус др Владимира Пиштала на отварању

Foto: J.S.

- Organizovanjem Književne kolonije Narodni univerzitet je privukao pažnju srpske književne scene i pokazali smo da grad Bore Stankovića i te kako ima potencijala. Da ima odnegovanu književnu publiku, da ima ljude koji vole da čitaju, ali i one koji se i sami bave pisanjem. Pokazali smo da je Vranje grad širokog srca i otvorene duše, spreman za nove poduhvate i nove ideje. Zbog svega toga gradsko rukovodstvo nastaviće da pruža bezrezervnu podršku Javnoj ustanovi Narodni univerzitet u ostvarivanju programskih ciljeva i zadataka - rekla je na otvaranju gradska većnica Izabela Savić.

Publici se na otvaranju obratila i direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević koja je podsetila na istorijat ustanove i kolonije.

- Književna kolonija je nastala zahvaljujući ideji da stvaralaštvo naših najznačajnijih savremenih pisaca predstavimo kako publici na književnim večerima, tako i učenicima osnovnih i srednjih škola, u okviru kreativnih radionica. Ta ideja je zaživela i već osam godina krajem novembra i početkom decembra naš grad postaje prestonica književnosti. Danas, ova manifestacija pored pisaca okuplja i književne kritičare, prevodioce, izdavače i druge učesnike književnog života, što doprinosi raznovrsnijem programu rada sa mladima - istakla je direktorka Dimitrijević.

Potom je usledilo predstavljenje književnog opusa Vladimira Pištala, jednog od naših najznačajnijih i najčitanijih savremenih pisaca. Roman „Tesla, portret među maskama” je u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh – nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u Sjedinjenim Američkim Državama je doživeo tri izdanja, čulo se na promociji. Pištalov „Tesla” preveden je na 16 svetskih jezika, što ga čini i jednim od najprevođenijih domaćih pisaca. Moderator književnog druženja sa Vladimirom Pištalom bio je Nenad Šaponja, književnik, književni kritičar i vlasnik Izdavačke kuće „Agora’’, koji je kroz formu intervjua sa autorom predstavio i ostala njegova dela, pre svega Sunce ovog dana – Pismo Andriću, Venecija, Milenijum u Beogradu. Književna kolonija nastavlja se u sredu, 30. novembra, gostovanjem Jasminke Petrović, pisca za decu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024