SUMNJA SE NA ZLOUPOTREBE DRŽAVNOG NOVCA: Da li su u Leskovcu proneverili pare namenjene podsticaju zapošljavanja?

Игор Митић
Igor Mitić

23. 11. 2022. u 20:13

ISTRAGA koja je u toku treba da utvrdi da li je došlo do zloupotrebe novca Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Leskovcu namenjenog podsticaju otvaranja novih radnih mesta.

СУМЊА СЕ НА ЗЛОУПОТРЕБЕ ДРЖАВНОГ НОВЦА: Да ли су у Лесковцу проневерили паре намењене подстицају запошљавања?

foto: I. Mitić

O ovome se polemisalo i na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Leskovca. Opozicija je ukazivala na navodne zloupotrebe najmanje 100 miliona dinara, dok je gradonačelnik Goran Cvetanović poručio da se radi o republičkom organu i da lokalna samouprava nema veze sa tim.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnju u zloupotrebe je nadležnom tužilaštvu prijavila NSZ. Ona sarađuje sa istražnim organima i gotovo svakodnevno im dostavlja neophodnu dokumentaciju. Međutim, zvaničnih informacija o ovom slučaju verovatno neće biti dok se ne okonča ceo postupak.

Odbornik GG „Za Leskovac zajedno“ Nenad Zdravković je na sednici lokalnog parlamenta rekao da je u malverzacijama preko subvencija za zapošljavanje NSZ do sada pronevereno više od 100 miliona dinara i pozvao nadležne da spreče „mnogobrojne zloupotrebe u ovoj službi“.

- Frapiralo me je da je preduzetnička radnja za ručnu proizvodnju imitacije nakita, koja je 2018. godine imala prijavljenog jednog radnika i za njega uzela subvencije, 2020. uzima četiri miliona za devet zaposlenih, da bi 2021. za 14 njih uzeli još 4,3 miliona. To smo proverili. Taj prostor u realnosti ne postoji, jer je verovatno registrovan u nekoj spavaćoj sobi ili ko zna gde – kazao je Zdravković.

Spekulacije da su nadležni organi ovim povodom već pokrenuli istragu potvrdio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

UZIMALI MILIONE

Zdravković je kao primere zloupotreba naveo i dve knjigovodstvene agencije kao i jednu pekaru. Kaže da su agencije zapravo dve sobe, jedna do druge. Kako tvrdi, one su od 2017. do 2020. godine, iz budžeta NSZ uzele nešto više od 5,8 miliona dinara.

- Imamo i sve papire i za jednu pekaru. Oni su za 19 lica, iz godine u godinu, dobili 14,2 miliona – rekao je Zdravković.

- Vi znate da su pokrenute prijave u NSZ pa zato reagujete. Znam da se protiv jedne od zaposlenih vodi postupak. Sada ona pokreće postupke protiv onih koji su je prijavili, a verovatno su u pravu i jedni i drugi – kazao je Cvetanović i naglasio da NSZ za Jablanički okrug raspolaže sa oko 200 miliona dinara godišnje što je „ozbiljna svota novca“ i da bi trebalo da odgovaraju svi za koje se utvrdi da su činili zloupotrebe.

Inače, početkom septembra došlo je do smene direktora NSZ u Leskovcu. Na to mesto je, umesto dugogodišnjeg rukovodioca Dejana Stankovića, imenovana Olivera Pešić, bivša poslanica Srpske napredne stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri