KATANAC NA UTOČIŠTE ZA BESKUĆNIKE: Najava zatvaranja Doma crvenog krsta Smedereva u Maloj Krsni - prihvatilišta za odrasle

J. ILIĆ

23. 11. 2022. u 07:27

PRIHVATILIŠTE za beskućnike u Maloj Krsni kod Smedereva će - po svemu sudeći - staviti katanac na vrata!

КАТАНАЦ НА УТОЧИШТЕ ЗА БЕСКУЋНИКЕ: Најава затварања Дома црвеног крста Смедерева у Малој Крсни - прихватилишта за одрасле

Foto N. Živanović

Ovo je, kako se tvrdi, iznuđena odluka ovdašnjeg Crvenog krsta, jer novca za njegovo funkcionisanje nema. Lokalna samouprava izdavaja nešto više od milion dinara mesečno, a troškovi su, zapravo, trostruko veći.

Zatvaranje smederevskog Doma Crvenog krsta, kako je zvaničan naziv prihvatlišta, najavljeno za 1. decembar, pa nema baš mnogo vremena da se izbegne najgori scenario za jedino utočište za stare i nezbrinute osobe u ovom regionu.

- Milion dinara mesečno potrebno je samo za plate zaposlenih, koji već pet meseci primaju minimalac. A, kako će se grejati prostorije? Da sečemo drveće? Samo račun za utrošenu električnu energiju mesečno iznosi 200.000 dinara, a gde su troškovi za nabavku hrane, sredstava za održavanje higijene, lekove... Dobavljači traže svoje - kaže sagovornik iz prihvatlišta, koji je želeo da ostane anoniman.

Čelnici pomenute društvene organizacije, navodno, pokušavaju da reše problem, a nadležni u Gradskoj upravi obećavaju podršku...

- Lokalna samouprava je sa Crvenim krstom u avgustu potpisala ugovor, ali su nas potom obavestili da ugovorene cene nisu realne, te da je potrebno više novca. Iako ne znamo zašto su onda bilo šta potpisivali, kao odgovorni ljudi smo pokušali da rešimo situaciju - objašnjava Nemanja Ivošević, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku, napominjući da je rešenje traženo tokom više sastanaka, od kojih je poslednji održan pre pet dana, kada je dogovoreno da Crveni krst dostavi novi obračun trokškova, sa dokazima.

Umesto toga, kaže Ivošević, dobili su obaveštenje o prestanku rada prvog dana decembra...

Inače, ovaj sistem je loše funkcionisao još od otvaranja smederevskog prihvatlišta - jedinog u Srbiji čiji je osnivač Crveni krst. Jer, od početne ideje da to bude prelazno rešenje za ljude koji nemaju gde, brzo se stiglo do finansijskih problema na koje nije imuna ni krovna organizacija.

I to što je nedavno smenjeno lokalno rukovodstvo Crvenog krsta - zbog sumnje da su pronevereni milionski iznosi - potvrđuje da je Prihvatlište, godinama unazad, služilo i za razne "kombinacije".

KATANAC NA PLEMENITU VIZIJU

DOM Crvenog krsta Smedereva u Maloj Krsni je osnovan kao ustanova za zbrinjavanje osoba koje se nađu u stanju socijalne potrebe. Reč je o odraslim ili starim, nezbrinutim ljudima, kao i drugima kojima je neophodno hitno zbrinjavanje, a ovde stužu nevoljnici iz čitave Srbije. Neki ostaju kratko, neki čak i godinama, iako regulativa predviđa najduže šest meseci - do smeštaja u adekvatne ustanove.

ANEKS

- SPREMNI smo da aneksom ugovora opredelimo još novca, iako nismo krivi za novonastalu situaciju. Koliko god se trudili da pomognemo, činjenica je da Prihvatlište ima previše zaposlenih - čak 16 na isto toliko nevoljnika. To je neizdrživo, mada trenutno izdavajmo oko 70.000 dinara, što nije tako malo - kaže gradonačelnik Jovan Beč.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!