SPOMENIK LENKI DUNĐERSKI: Najopevanija Srbobranka krasi Trg slobode

Lj.P.

19. 11. 2022. u 15:42

NA Trgu slobode u gradskom parku u Srbobranu, u okviru manifestacije “Lenkin prsten”, danas su pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debeljački svečano otkrili spomenik Lenki Dunđerski, koji je izvajao akademski vajar Stevan Filipović u „Umetničkoj livnici Stanišić“.

СПОМЕНИК ЛЕНКИ ДУНЂЕРСКИ: Најопеванија Србобранка краси Трг слободе

FOTO:Pres služba Pokrajinske vlade

Uoči otkrivanja spomenika najopevanijoj Srbobranki, sekretar Dragana Milošević pozdravila je prisutne u ime Pokrajinske vlade i Sekretarijata na čijem je čelu ističući značaj saradnje u kulturi  sa ovom opštinom, čiji je rezultat spomenik koji će krasiti park u centru  sa velelepnom figurom Lenke u njenoj prirodnoj veličini.

-  Ovo je jedan od načina kako čuvamo uspomene na brojne velikane koje je ova opština iznedrila, ali i na samu Lenku, zbog koje je napisana najlepša srpska ljubavna pesma „Santa Maria della Salute -  rekla je Dragana Milošević i dodala da su žene vekovima bile inspiracija i muze mnogim pesnicima, piscima, umetnicima.

Kulturni poslenici opštine Srbobran, kako je  naglasila  sekretar Milošević, od 2006. godine do danas na jedan poseban način neguju uspomenu na nju kroz sedmodnevnu manifestaciju „Lenkin prsten“.

- I ove godine, upravo dok traje ova prelepa manifestacija, svi mi smo uspeli da vratimo Lenku u njen rodni kraj, kako i glasi naziv ovog projekta - rekla je Milošević. -  Nadam se da će sledeće godine biti završena započeta rekonstrukcija Doma kulture u Srbobranu i da će se sledeća menifestacija realizovati u novom i sređenom prostoru, koja će tada doživeti punoletstvo.

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački zahvalio se Sekretarijatu na podršci u realizaciji brojnih projekata u kulturi i istakao da upravo i manifestacija „Lenkin prsten“ jeste jedan od načina da se zahvalimo na svim dobrim delima porodice Dunđerski, koja je bila i ostala simbol građanske srpske Vojvodine.

Manifestaciju i književnu nagradu „Lenkin prsten“ ustanovio je Dom kulture Srbobran 2006. godine u spomen na Lenku Dunđerski, inspiraciju pesniku Lazi Kostiću i njegovoj vanvremenskoj ljubavnoj pesmi „Santa Maria della Salute“.

Od tada do danas, nagrada je uručena 17 puta za najlepšu ljubavnu pesmu na srpskom jeziku objavljenu prvi put u periodu između dve dodele nagrade.

Ovogodišnja manifestacija traje sedam dana i započela je otvaranjem izložbe slika sa sedmog saziva likovne kolonije „U Lenkinom prstenu“, da bi se narednog dana u Pozorištancu u Srbobranu održala kabaretska predstava „Ljubavni vremeplov“. U Galeriji Doma kulture održan je i naučni skup pod nazivom „Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine“, koja je plod saradnje sa Maticom srpskom, da bi se nadovaezala i na muzičko-poetsko veče pod nazivom „Lenkino sazvežđe“.

Centralni događaj ove manifestacije održava se večeras svečanom dodelom nagrade „Lenkin prsten“, koja je ove godine pripala pesnikinji iz Zrenjanina Dragici Stojanović za pesmu „Od kada te ne volim“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina