LJUBAV JE I DALJE GLAVNI SASTOJAK: Održan 14. Festival mlade rakije

J. L.

14. 11. 2022. u 09:21

SALAŠ porodice Kopilović u subotičkom selu Ljutovu ponovo je bio srpska prestonica rakije.

ЉУБАВ ЈЕ И ДАЉЕ ГЛАВНИ САСТОЈАК: Одржан 14. Фестивал младе ракије

Foto J. L.

Najpopularnije piće na ovim prostorima spojilo je više od 3.500 ljudi svih generacija, koji su posetili 14. Festival mlade rakije i uživali u dobroj kapljici od različitih vrsta voća.

Da odaberu najbolju rakiju, nije bilo lako ni gostima, a ni žiriju sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Posle ispitivanja više od tri stotine uzoraka, odlučeno je da pobednički pehar ode u ruke Marinu Sudareviću za viljamovku. Odmah iza njega je dunja destilerije iz Rače, a treće mesto dobila je šljiva Darka Milunovića.

- Za dobru rakiju potrebno je samo kvalitetno voće i ljubav prema pravljenju rakije i samoj rakiji. Nema tu neke tajne. Proizvodnjom rakije se intenzivno bavimo četiri godine, a inače je to porodična tradicija - kaže Marin.

I dame peku rakiju, Foto J. L.

- Preporučujem sve rakije da se probaju, a posebno viljamovku, koja je posebna po ukusu iaromi, ali i tradiciji ljutovačke rakije.

Ovogodišnja smotra mlade rakije oborila je sve rekorde i po broju izlagača, uzoraka, vrsta rakija i posetilaca. Red na ulazu u jednom trenutku protezao se duž ulice duge par stotina metara.

- Mi smo mladi proizvođači, zaljubljenici u dobru kapljicu, i trudimo se da napravimo nešto što nije uobičajeno. Mislim da se to prepoznaje i zato je ovako dobra atmosfera - kaže organizator Saša Kopilović.

Bilo je puno i izlagača i posetilaca, Foto J. L.

NETIPIČNE

OVE godine je najmanje bilo šljivovice, najviše dunje, viljamovke i kajsije, a posetioci su mogli da probaju rakije od banane, breskve, crnog duda, liker "kinder" i druge netipične vrste najpopularnijeg alkoholnog pića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!