SEĆANJE NA PRNJAVORSKE STRADALNIKE: Gradonačelnik Pajić - svaka je kuća dala nekog za slobodu (FOTO)

06. 11. 2022. u 12:17

POVODOM stogodišnjice od izgradnje i osvećenja spomen-kapele sa kosturnicom u Prnjavoru, održana je liturgija u crkvi Svetog proroka Ilije u u tom mestu, a potom i pomen za meštane koji su postradali od austrougarske armade avgusta 1914. godine.

СЕЋАЊЕ НА ПРЊАВОРСКЕ СТРАДАЛНИКЕ: Градоначелник Пајић - свака је кућа дала неког за слободу (ФОТО)

foto: V.Mitrić

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Baroševićodali su počast i položili cveće u spomen-kapeli sa kosturnicom u čast prnjavorskih stradalnika iz Prvog svetskog rata.

- Sada sto godina, nakon osvećenja ove kosturnice, tišina okružuje ovo sveto mesto rekao je episkop šabački Jerotej.- Ali, ako pažljivije oslušnemo čućemo tihu molitvu prnjavorskih stradalnika Bogu za svoje krvnike "Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine". Kao što nakon krsta dolazi vaskrsenje, tako se i Srbija kroz praštanje i veru u Boga i ljude, opet uzdigla i stoji. Zato uvek treba da se sećamo do kraja veka i sveta svojih slavnih predaka i njihovih žrtava, a među njima, naravno, sa posebnim pijetetom prnjavorskih mučenika.

Prnjavor je, po rečima dr Aleksandra Pajića, gradonačelnika Šapca,“ posle Šapca bio jedno od najviše postradalih mesta prilikom prvih upada neprijatelja na početku svetskog rata 1914. godine“.

- U to vreme gotovo da nije bilo nijedne porodice, nijedne kuće koja nije imala bar neku žrtvu u ovom sukobu -rekao je dr Pajić. - To je velika opomena za sve nas. Zato smo se okupili da još jednom na stogodišnjicu od izgradnje i osvećenja spomen-kapele sa kosturnicom, izrazimo najdublji pijetet prnjavorskim žrtvama i da zajedno sa velikim brojem ljudi odamo poštu svima onima koji su svoje živote dali za otadžbinu. Važno je da negujemo kulturu sećanja na događaje koji su utkani u slobodu koju danas živimo.

u Domu kulture ,,Prnjavor“ upriličen je Memorijalni program gde su predstavnici javnog i kulturnog života grada imali priliku da još jednom pogledaju originalni zapis/film iz 1922. godine, na kom je zabeležena svečanost osvećenja spomen kosturnice u Prnjavoru.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!