TRUBOM ZASLUŽIO KARAĐORĐEVU ZVEZDU: Sećanje na Ameta Ametovića - heroja Kumanovske bitke (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

28. 10. 2022. u 20:27

HRABROST, dosetljivost i muzičko umeće Ameta Ametovića umnogome su uticali na ishod vojevanja i veliku pobedu srpske vojske, pre 110 godina, kod Kumanova.

ТРУБОМ ЗАСЛУЖИО КАРАЂОРЂЕВУ ЗВЕЗДУ: Сећање на Амета Аметовића - хероја Кумановске битке (ФОТО)

Foto privatna arhiva

Amet je čovek koji je trubom „odsvirao“ kraj turskoj vladavini na centralnom Balkanu. Truba je bila oružje vrednije od topova u arsenalu srpske vojske zbog neobičnog i hrabrog poteza Ameta Ametovića iz Leskovca. Ovaj signalni trubač je za svoj podvig nagrađen Karađorđevom zvezdom sa zlatnim mačevima. Amet je na svoje odlikovanje bio toliko ponosan da ga nije skidao sa revera do kraja života.

Leskovačkom Romu, muhamedanske vere, nije bilo lako da ubedi pretpostavljene u svoj plan zbog sumnje da želi da prebegne Turcima. Bio je uporan i dobio saglasnost da se neopaženo uvuče u neprijateljske redove preobučen u uniformu poginulog turskog vojnika. Sve vreme je, ispod odela, sa sobom nosio trubu.

Tokom teških borbi uspeo je da verno reprodukuje turski trubni signal za povlačenje i uneo veliku pometnju u neprijateljskim redovima. Svirao je toliko glasno da se njegova truba čula sve do srpskih položaja kojima je ubrzo, vrativši se među saborce, „naredio“ - Juriš!

Turci su pobeđeni, a Amet se vratio u Leskovac, u kojem se rodio 1873. godine. Za svoje zasluge od leskovačke opštine dobio je posao čuvara na pijaci.

Tokom racije leskovačkih Roma, Srba i Jevreja u vreme Drugog svetskog rata, u decembru 1941. godine, našao se u grupi za streljanje. Nemački oficir mu je, videvši visoko odlikovanje na njegovim grudima, poštedeo život, ali je među stradalnicima ostavio njegova dva sina. Smrt dece je slomila slavnog junaka, ali mu nikada nije ubila ponos na podvig koji je napravio.

POGREŠILI MU IME

foto: privatna arhiva

Dom kulture Roma u Leskovcu je ustanovio grešku u imenu i prezimenu junaka Kumanovske bitke. Mnogi misle da se on zvao Ahmed Ademović. Čak i ulica u Beogradu nosi to ime. Međutim, u međuvremenu je pronađen njegov grob sa pravim imenom i prezimenom. Ono je i na spisku nosilaca ordena na koji je Amet bio baš ponosan.

Amet je umro u svojoj devedesetoj godini. Sahranjen je na leskovačkom Svetoilijskom grolju u decembru 1963., a na spomeniku je s ponosom navedeno da je nosilac Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima - kao sećanje na 24. oktobar 1912. godine.

Stodeset godina od Kumanovske bitke obeleženo je polaganjem venaca na njegovo spomen obeležje i predavanjem pod nazivom „Amet Ametović – heroj Kumanovske bitke“ održanom u prostorijama leskovačkog Doma kulture Roma.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024