ZA SLOBODU ŽIVOTE DALO VIŠE OD 1.500 BORACA: Polaganjem venaca obeležena godišnjica oslobođenja Prijepolja u Prvom svetskom ratu

A. ROVČANIN

31. 10. 2022. u 14:31

DELEGACIJA opštine Prijepolje i Saveza potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine polozila je vence na spomen obeležje stradalim ratnicima u ratovima od 1912. do 1918. godine, evocirajući uspomene na slavne pretke koji su doneli slobodu Prijepolju u Prvom svetskom ratu.

ЗА СЛОБОДУ ЖИВОТЕ ДАЛО ВИШЕ ОД 1.500 БОРАЦА: Полагањем венаца обележена годишњица ослобођења Пријепоља у Првом светсkом рату

Foto: A. Rovčanin

Načelnik Opštinske uprave Miodrag Ćubić, podsetio je na činjenicu da je Mileševski srez, kojem je pripadalo Prijepolje, dao više od 1.500 boraca u Prvom svetskom ratu, dok su mnogi od njih prošli i albansku golgotu.

– Prvi svetski rat je jedan od najznačajnijih događaja u istoriji čovečanstva, gde je za slobodu živote položilo više od 10 miliona ratnika, a ranjeno je bilo više od 20 miliona boraca. Celokupno svetsko stanovništvo je pretrpelo ogromnu patnju. I naš Mileševski srez dao je 1500 boraca, a mnogi od njih su prošli i albansku golgotu kako bi doneli slobodu svojim potomcima – istakao je Ćubić.

Predsednik Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine Vukosav Tomašević ukazao je na značaj 31. oktobra, kao jednog od najsvetlijih datuma u viševekovnoj istoriji Prijepolja. On je naglasio i da će Savez pokrenuti inicijativu da ovaj datum, zajedno sa 27. oktobrom, danom oslobođenja od Otomanske imperije uđe u kalendar službenog obeležavanja.

– U Prvom svetskom ratu naša država je mnogo stradala a mileševski kraj dao je brojne žrtve i značajan doprinos za slobodu. Za slobodu zajedno su ratovali i Srbi i Muslimani. Nažalost, ne postoje precizni podatci o broju žrtava i nosilaca Albanske spomenice i Solunaca – kazao je između ostalog Tomašević i apelovao na kulturne institucije da pokrenu incijativu da se prebroje i popišu svi učesnici Prvog svetskog rata iz ovog kraja.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili