SPREMILI 101 JELO: Učenici kuvarskog smera u Despotovcu oborili rekord raskošnom trpezom (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

21. 10. 2022. u 12:48

UČENICI kuvarskog smera Tehničke škole u Despotovcu oborili su rekord, jer su napravili resavsko-vlašku trpezu od čak 101 jela!

СПРЕМИЛИ 101 ЈЕЛО: Ученици куварског смера у Деспотовцу оборили рекорд раскошном трпезом (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Đaci prve, druge i treće godine, njih 45, jela su pripremali tri prepodneva. Sva jela izneli su ispred škole, servirali ih u zemljanim i drvenim posudama, a stolove su ukrasili ćilimima i drvenim buklijama, koje su đaci doneli od svojih kuća.

Ukusnim starinskim jelima ovog kraja, po odobrenju direktora Tehničke škole Dobrice Stojanovića, prvi put je moglo da se počasti oko 300 đaka i 50 zaposlenih. Jela su posluživali đaci obučeni u narodne nošnje, što je ovoj šarenolikoj slici bogate trpeze starinskih jela davalo poseban pečat davno zaboravljenog vremena.

FOTO: Privatna arhiva

- Bila je to prava gozba. Do sada smo za takmičenja i manifestacije najviše spremili 80 jela. Pored toga, prvi put smo pripremili suve paprike punjene krompirom, pirinčem i semenkama suncokreta i krompir na vlaški način, pohovan u žutom projinom brašnu. Najviše vremena trebalo nam je za pite i gibanice, prebranac, sarme i punjene paprike – kaže profesor kuvarstva Dejan Novaković.

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

On dodaje da su jela pripremana po receptima starim čitav vek. Punjene kisele paprike sa meljanim sirom, pečeno pile, razne pogače i proje, projare sa povrćem, zatim sa vrganjima i lisičarkama, prženim lukom i kiselim mlekom, punjeni šampinjoni sa povrćem, jelovački sir, oblanda, žuta torta, makalo od mleka samo su neka od neobičnih jela. Na meniju je bila i mangulica koju je poklonio Dušan Dobričić iz Jagodine, koji ima farmu mangulica.

FOTO: Privatna arhiva

BONUS VIDEO - "JOŠ SE TRESEM, SVUDA U ZGRADI JE KRV": Stanari zgrade u Nišu uznemireni nakon ranjavanja policajca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju