SLIKE SRBIJE U DRUGOM SVETSKOM RATU: Otvorena izložba u paraćinskom Zavičajnom muzeju (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

13. 10. 2022. u 20:30

DANAS je u galeriji Zavičajnog muzeja Paraćin, povodom obeležavanja 13. oktobra, dana kada je Paraćin oslobođen u Drugom svetskom ratu, otvorena izložba "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945".

СЛИКЕ СРБИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ: Отворена изложба у параћинском Завичајном музеју (ФОТО)

foto: Z. Rašić

 Izložbu su zajednički priredili Istorijski arhiv Požarevac, Vojni arhiv, Vojni muzej, Narodni muzej Požarevac i paraćinski Zavičajni muzej. Uz obimnu arhivsku građu, prikazano je i autentično naoružanje iz tog perioda iz zbirke požarevačkog Narodnog muzeja, koja je dopunjena zbirkom muzeja domaćina.

Izložbu su zajednički otvorili direktor Muzeja grada na Crnici Branislav Stojanović i dve autorke iz četvoročlanog autorskog tima, dr Dragana Miloradović iz Istorijskog arhiva Požarevac i dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva Ministarstva odbrane.

foto: Z. Rašić

Otvaranje izložbe

Miloradovićeva je istakla da izložba sadrži bogatu arhivsku građu, 240 dokumenata i fotografija iz 30 zbirki, a pored autentičnog naoružanja, tu su, između ostalog, i cokule koje su nosili vojnici Crvene armije.

- Pokušali smo da pokažemo kako je to sve izgledalo  pre 77 godina, u doba oslobođenja Srbije. Izložba je podeljena u dve velike celine, na tamne i crvene  panoe, odnosno  na period okupacije, izgradnje okupatorske vlasti i represalija nad stanovništvom i period koji je vezan za formiranje narodno-oslobodilačke vojske i bitke za oslobođenje Srbije, gde učestvuje i Crvena armija – napominje autorka, dodajući da je čak 13 institucija dalo svoje priloge za formiranje postavke.

Paraćinski Muzej ima dugogodišnju saradnju sa Istorijskim arhivom iz Požarevca, tako da je odlučeno da baš ova izložba bude prikazana na dan oslobođenja Paraćina, 13. oktobra, što je veoma značajan datum - ističe direktor Stojanović.

Ulaz za posetioce je besplatan, a izložba se može pogledati narednih mesec dana.

BONUS VIDEO - USNIJA REDžEPOVA: Oživela Koštanu, pevala vatreno, plesala kao Šeherezada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)