PONOVO BERZA RADNE SNAGE: Sajam zapošljavanja u šabačkoj sportskoj hali "Zorka" - mesto susreta ponude i potražnje

V. Mitrić

11. 10. 2022. u 11:00

POSLE dve godine pauze zbog pandemije, šabačka Filijala NSZ je u sportskoj hali "Zorka" organizovala Sajam zapošljavanja koji je - uz podršku lokalne samouprave - okupio 35 domaćih i inostranih kompanija.

ПОНОВО БЕРЗА РАДНЕ СНАГЕ: Сајам запошљавања у шабачкој спортској хали Зорка - место сусрета понуде и потражње

Foto V. Mitrić

I, u ponudi je bilo 340 radnih mesta za zainteresovane različitih profila i stepena stručne spreme.

- Ohrabruje podatak da smo i ovu manifestaciju dočekali sa manjim brojem nezaposlenih, koji je prvi put ispod 5.000, što je za hiljadu manje nego u istom periodu lane. To je veliki uspeh za Šabac, jer smo se kao odgovorna vlast borili da dovedemo nove investitore, što je ključ za rešavanje velike većine problema - istakao je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić koji je, sa direktorom ovdašnje Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Radivojem Mićićem, posetio Sajam i na nekoliko štandova se interesovao za uslove koji potencijalni poslodavci nude.

Prvi čovek Šapca naglašava i da lokalna samouprava podržava mere aktivne politike zapošljavanja i aktivnosti NSZ, podsećajući dajesamo ove godine iz gradskog budžeta, upravo za aktivne mere politike zapošljavanja, izdvojeno 44,4 miliona dinara.

- To uključuje finansiranje stručne prakse, obuke za povećanje mogućnosti radnog angažovanja, subvencije privatnim preduzećima, program podsticaja zapošljavanja osoba starijih od 60 godina, javne radove, podsticaj uhlebljenju osoba sa invaliditetom, podršku preduzetništvu, sredstva za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, uz računovodstvene usluge - precizirao je dr Pajić.

Direktor Mićić, uz procenu da se tokom ovakvih manifestacija najdirektnije susreću ponuda i potražnja radne snage, kaže da su očekivali ovakvo interesovanje poslodavaca.

- Učestvovale su kompanije koje "pokrivaju" gotovo 80 odsto tržišta rade snage u Šapcu, jer zapošljavaju od 50 do 3.000 radnika. Imamo i desetak firmi iz oblasti ugostiteljstva, sa nešto manjim brojem zaposlenih, a naši savetnici su tokom prethodne dve sedmice pozivali više od 1.000 brojeva, nastojeći da i telefonski animiraju nezaposlene da dođu u što većem broju - veli Mićić i dodaje da je u evidenciji šabačke Filijale trenutno 4.970 nezaposlenih.

Kaže i da NSZ nastavlja realizaciju aktivnih mera zapošljavanja, pa je u toku program "Moja prva plata", za koji je interesovanje izrazilo više od stotinu poslodavaca. I, za samo tri dana, 25 nezaposlenih je našlo odgovarajuće firme, što budi optimizam i predstavlja primer dobre prakse za sve koji još oklevaju. Jer, prijavljivanjeje moguće sve do 31. oktobra.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a