I ŠABAC BEZ BARIJERA: Ministarka Darija Kisić u medicinskoj školi "Dr Andra Jovanović"

V. Mitrić

07. 10. 2022. u 22:46

POVODOM obeležavanja Svetskog dana cerebralne paralize, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić i njena pomoćnica Biljana Barošević su - sa gradonačelnikom dr Aleksandrom Pajićem - posetile ovdašnju medicinsku školu "Dr Andra Jovanović", gde su se sastale sa članovima šabačkog društva za ovu bolest i Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.

И ШАБАЦ БЕЗ БАРИЈЕРА: Министарка Дарија Кисић у медицинској школи Др Андра Јовановић

Foto V. Mitrić

Pomenuti resor i lokalna samouprava su u ovoj obrazovnoj ustanovi - u okviru projekta "Bez barijera do obrazovanja" - ugradili lift, koji paraplegičarima iz ovog dela Srbije olakšava dolazak na besplatne masaže, elektroterapije, te kozmetičke tretmane koje im učenici pružaju kroz praktičnu nastavu.

- Šabac je jedna od jedinica lokalne samouprave sa najvećim brojem prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite, posebno usmerenim ka ranjivim kategorijama stanovništva - naglasio je dr Pajić, precizirajući da je ministarstvo za lift izdvojilo više od tri miliona dinara.

Ministarka prof. dr Kisić naglasila je da je cilj svih aktivnosti stvaranje pristupačne Srbije, pa je samo za rad Saveza za cerebralnu i dečju paralizu Srbije i 41 lokalnog udruženja opredeljeno 19 miliona, a za Savez za cerebralnu i dečju paralizu Vojvodine "Suncokret" i devet tamošnjih udruženja oko pet miliona dinara.

- Naši učenici i nastavnici već 12 godina sarađuju sa Udruženjem paraplegičara Mačvanskog okruga - istakla je direktorka medicinske škole "Dr Andra Jovanović" Biljana Đuknić, dok je sekretar pomenute asocijacije Slaviša Savić zahvalio ministarstvu, Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom i lokalnoj samoupravi na podršci.

Inače, Svetski dan cerebralne paralize se na svim meridijanima obeležava 6. oktobra, a u Srbiji ga prati i Nedelja solidarnosti sa osobama koje boluju od cerebralne i dečje paralize.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEMORIJALNI ODBOJKAŠKI TURNIR: Sećanje na Vlasotinčanina Dušana Krstića