MALI RAJ U ZAGRLJAJU DVEJU REKA: U Moroviću, nedaleko od Šida, ove subote će biti održani "Miholjski susreti sela"

S. Kostić

07. 10. 2022. u 09:08

POSLE Kukujevaca, gde je prošle godine održana prva manifestacija "Miholjski susreti sela", ove godine ona će biti upriličena u subotu, 8. oktobra, u Moroviću, nadomak Šida.

МАЛИ РАЈ У ЗАГРЉАЈУ ДВЕЈУ РЕКА: У Моровићу, недалеко од Шида, ове суботе ће бити одржани Михољски сусрети села

Foto TO Sid

U skladu sa ciljem manifestacije, koja se u jesenjim mesecima održava širom Srbije, posetioci će imati priliku da vide kako selo oživi na najlepši način, kada vredni domaćini iznesu na štandove najbolje od svoje ponude i dočekuju goste širom raširenih ruku.

Pozdravljajući inicijativu Ministarstva za brigu o selu, kao pokretača i pokrovitelja ove jedinstvene ideje, Opština Šid u saradnji sa Turističkom organizacijom Šida i Kulturno-obrazovnim centrom, organizuje jednodnevnu manifestaciju kojom afirmiše stvaralaštvo žena, malih seoskih proizvođača dobara, kojom teži da okupi najbolje iz cele šidske opštine na jednom mestu u jedinstvenoj atmosferi zlatom okupanog Morovića, čiji se najlepši obrisi u Bosutu i Studvi mogu videti baš u ovo doba godine.

Morović je selo čija lepota i jedinstven položaj nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Foto S. K.

Smešten na rekama Bosut i Studva sa jedne strane i ogrnut bogatim morovićkim šumama sa druge strane, uz mostove na kojima nastaju najlepše fotografije, tvrđavu čije zidine ispredaju legende i čuvaju tajne još iz srednjeg veka, ovo mesto su putnici namernici nazvali i malom ili sremskom Venecijom.

Meštani ovog sela o njemu će ispričati najlepše priče i zato sa velikim nestrpljenjem pozivaju i dočekuju goste kako iz ove opštine, tako iz cele Srbije.

Foto Opština Šid

- Mi smo narod koji, kako i sam naziv manifestacije kaže, voli da se susreće, narod koji je ponosan na svoju zemlju, na svoje selo, narod koji se, gde god živeo i gde god išao, rado vraća selu, narod koji čuva i na najbolji način prezentuje svoju tradiciju i kulturnu baštinu. Srećan sam što, zahvaljujući inicijativi Ministarstva za brigu o selu na čelu sa ministrom Milanom Krkobabićem, imamo dan posvećen slavljenju sela i svega što jedno selo čini - ljudi, njihov suživot, zemlja i vredan rad - kaže Zoran Semenović, predsednik Opštine Šid, dodajući da će "Miholjski susreti sela" u Moroviću biti jedna lepa jesenja priča, puna sadržaja za sve uzrste, za sva čula i svačiji ukus i uputio dobrodošlicu gostima.

Zoran Semenović lane u Kukujevcima, Foto Opština Šid

IDILIČNA JESENjA PRIČA

MOROVIĆ je mesto koje obiluje turističkim potencijalima i smeštajnim kapacitetima koji se stapaju sa prirodnim ambijentom - pogodna je destinacija za ljubitelje lova i ribolova, za romantičare i poete, za ljubitelje dugih šetnji pored mirne vode, za sportiste i fotografe. U blizini sela nalaze se Vojna ustanova i lovište "Morović", smešteni u najstarijoj hrastovoj šumi u Srbiji sa izuzetnim primercima visoke divljači i ptica.

OD NAJLEPŠE NOŠNjE DO KOLAČA

MANIFESTACIJA počinje u 15 časova. Program priredbe podrazumeva prezentaciju udruženja žena i njihovih proizvoda na štandovima, izbor najlepšeg štanda, najlepše narodne nošnje, najukusnijeg kolača, radionice dekupaž tehnike, pletenja, tkanja, veza, štrikanja, sportske igre dece i odraslih (skakanje u vreći, nošenje jaja u kašiki, igra između dve vatre), proglašenje pobednika, dodela pehara i zahvalnica, zabavni i kulturno-umetnički program i koncert iznenađenja.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri