SMRDI VODA IZ DRUGOG BUNARA: Meštani Sivca žale se da im je tečnost u kućnim slavinama promenila i miris i ukus

Z. Rajić

24. 09. 2022. u 07:38

STANOVNICI Sivca u gornjem delu sela masovno kupuju balone mineralne vode u prodavnicama, jer ne žele da piju vodu iz kućnih slavina, za koju kažu da je od početka septembra dobila neprijatan miris i ukus.

СМРДИ ВОДА ИЗ ДРУГОГ БУНАРА: Мештани Сивца жале се да им је течност у кућним славинама променила и мирис и укус

Foto Z. R.

Iz Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Somboru, koji kontroliše kvalitet vode u Sivcu i ostalim naseljima u opštini Kula, napominju da voda u ovom selu ima višak gvožđa, ali da to nije štetno po zdravlje.

U JKP "Radnik", koji distribuira vodu u Sivcu, uveravaju da je voda potpuno bezbedna za upotrebu, a promenu njenog mirisa i ukusa objašnjavaju njenim crpljenjem iz drugog bunara.

Dr Jelena Zelić, specijalista higijene u ZZJZ, rekla je, za "Novosti", da je voda iz vodovoda u Sivcu zdravstveno neispravna prema Zakonu o bezbednosti hrane i Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće i u odnosu na savremena stručna saznanja, zbog povećane koncentracije gvožđa.

- Gvožđe u vodi nije štetno po zdravlje, ali menja organoleptička svojstva i daje vodi gorko-sladunjav i opor ukus i boju rđe i može izazvati stvaranje obojenih taloga - predočila je dr Zelić.

Kako je navela, voda u Sivcu je, na tri punkta - na izvorištu, u dečjem vrtiću i u školi, poslednji put uzorkovana 1. septembra, a prema nalazu, koji je izdat 6. septembra, voda je mikrobiološki ispravna.

Željko Madžarev, Foto Z. Rajić

Sivčani kažu da su navikli na vodu sa viškom gvožđa i da njen sadašnji kvalitet, na koji se žale, nema veze sa tim elementom.

- Suština je u tome da smo zbog nedostatka vode u zemljištu, pored pet bunara na izvorištu i jednog u staroj ciglani, aktivirali bunar na ekonomiji Poljoprivrednog preduzeća "Bačka". To je voda sa veće dubine (150 metara) i zbog toga, kako su nam objasnili stručnjaci koji kopaju bunare, ima drugačiji miris i ukus, ali je zdravstveno potpuno bezbedna - objasnio je direktor JKP "Radnik" Željko Madžarev.

On kaže da je do nestašice vode u dubinama na izvorištu došlo zbog njene rekordne i velikim delom nenamenske potrošnje ovog sušnog leta u Sivcu.

Foto Z. R.

NjIVE POPILE JEZERO

DIREKTOR JPK "Radnik" upozorio je na alarmantno spuštanje nivoa vode u zemljištu, ukazujući da je tome doprinelo i nekontrolisano kopanje bunara u atarima za navodnjavanje useva.

- Naši bunari daju oko 30 litara vode u sekundi, a poljoprivredni deset puta više.

Koliko je to ozbiljna pretnja, svedoči jezero u obližnjoj Čonoplji, koje je zbog bunara za navodnjavanje presušilo - izneo je Madžarev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)