NADA ZA STANICU: Preduzeće "Velmortrans plus" iz Ćuprije prodato na prvoj licitaciji

Z. RAŠIĆ

24. 09. 2022. u 08:36

ĆUPRIJSKA firma "Inkop" je već tokom prve licitacije kupila nekada ugledno saobraćajno preduzeće, a sada firmu u stečaju "Velmortrans plus" - za 60 miliona dinara. U konkurenciji tri ponuđača, njihova cena - nešto malo veća od početne - bila je najbolja...

НАДА ЗА СТАНИЦУ: Предузеће Велмортранс плус из Ћуприје продато на првој лицитацији

Ostaci nekadašnje auto-baze, Foto Privatna arhiva

Posle devet godina od pokretanja stečajnog postupka, dakle, konačno su se stekli uslovi za prodaju, odnosno izlazak "Velmortrans plusa" iz stečaja. S druge strane, "Inkop" će, kao građevinska firma, "skrojiti" sudbinu Glavne autobuske stanice u Ćupriji, koja se nalazi u neposrednoj blizini auto-puta od Beograda ka Nišu i poseduje licencu za obavljanje ove delatnosti. Inače, "Velmortrans plus" je prodat kao pravno lice, po ceni koja iznosi polovinu vrednosti njegove imovine, procenjene na oko milion evra.

Detalj sa perona, Foto Z. Rašić

Podsetimo, Odbor poverilaca je godinama priželjkivao ovakav epilog, a preduslov je bio da upišu pravo svojine nad čitavim kompleksom autobuske stanice koja je i dalje aktivna, jer na nju svakodnevno svraća tridesetak autobusa...

- Zadovoljni smo prodajom, jer smo se za to borili od otvaranja stečaja 2013. Svi objekti "Velmortransa" su u veoma lošem stanju i novi vlasnik će doneti samo boljitak, a autobuska stanica je još u najboljem stanju - kaže predsednik Odbora poverilaca Miroslav Pešić, precizirajući da su, na primer, iz nekadašnje upravne zgrade sakupljači sekundarnih sirovina odneli sve što su mogli, čak i prozorska stakla.

Nažalost, kaže, kupoprodajna cena ni izbliza nije dovoljna za namirivanja svih poverilaca jer samo prema nekadašnjoj Investbanci dug premašuje dva miliona evra.

Miroslav Pešić,Foto Privatna arhiva

KORIDOR 10

NOVI vlasnik firme "Velmortrans plus" dobio je i više od dva hektara infrastrukturno opremljenog zemljišta u neposrednoj blizini Koridora 10.

- "Inkop" je građevinska firma i relativno brzo će se pokazati šta su naumili. U prelaznom periodu, autobuska stanica će verovatno nastaviti da radi, ali za budući glavni ćuprijski terminal treba tražiti drugo rešenje, na lokaciji bližoj gradu - napominje Pešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave