NATALIJA NAJBOLJA MEĐU NAJBOLJIMA: Matematička gimnazija iz Beograda poklonila računare učenicima u Stenjevcu

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 09. 2022. u 06:00

MATEMATIČKA gimnazija iz Beograda donirala je pet računara OŠ "Stevan Nemanja" u Stenjevcu kod Despotovca, jer se u njoj školovala Natalija Pantić, koja je apsolutni pobednik na državnom takmičenju iz matematike u "A" kategoriji i koja pohađa drugi razred Matematičke gimnazije u Beogradu.

НАТАЛИЈА НАЈБОЉА МЕЂУ НАЈБОЉИМА: Математичка гимназија из Београда поклонила рачунаре ученицима у Стењевцу

Foto: Z. GLIGORIJEVIĆ

Pošto su instalirani i najnoviji softveri, đaci će moći da prate promene u obrazovnom sistemu, koje su se dogodile u poslednje tri godine, ali i onlajn nastavu Matematičke gimnazije.

Kad god bude došla u zavičaj, Natalija će okupiti najbolje učenike i držati im dodatnu nastavu iz matematike, fizike i informatike, ali i onlajn iz Beograda.

- Fondacija "Alek Kavčić", čiji je vlasnik naš bivši đak, već tri godine našoj školi, koju pohađa 600 učenika, donira nove kompjutere, a mi malo korišćene računare poklanjamo školama vanserijskih đaka koji žele da pomognu svojoj sredini i kojima je računarska oprema neophodna. Ove godine smo računare donirali u četiri seoske osnovne škole - kaže, za "Novosti", direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu Mirjana Katić.

Direktor OŠ "Stevan Nemanja" u Stenjevcu, matične škole sa šest izdvojenih odeljenja u kojima nastavu pohađa 176 đaka, Sava Nestorović kaže da je njihova škola od Ministarstva prosvete dobila 10 računara i 15 laptopa, ali da je računarska oprema uvek potrebna. Novi računari će đacima olakšati nastavu iz tehnike i tehnologije.

- Ponosni smo što je Natalija postigla rezultate koje nije ostvario nijedan đak opštine Despotovac. U osmom razredu osvojila je prvo mesto na republičkom takmičenju iz matematike s maksimalnih 100 poena i treće mesto na okružnom takmičenju "Misliša", a u sedmom razredu je bila prva na republičkom takmičenju iz matematike, ali i iz fizike. Njeni uspesi su još veći zato što je sedmi i osmi razred pohađala u našoj školi i pobedila je đake koji su nastavu u ta dva razreda pratili po programu Matematičke gimnazije. Bila je i đak generacije - kaže Nestorović.

Direktorka Katić slaže se da je Natalijin uspeh  još veći, jer potiče iz male seoske škole, što nije lako postići, jer je takmičenje na veoma visokom nivou. Takmičila se i na međunarodnom takmičenju MG kup, na kome su učestvovali đaci iz cele Evrope. Ostvarila je sjajne rezultate, a uskoro će se takmičiti kako bi postala deo ekipe Srbije na evropskoj olimpijadi iz matematike za devojke.

POTREBNO JE DELITI ZNANjE

DIREKTORKA Mirjana Katić dodaje da je Natalija zahvaljujući uspehu u osnovnoj školi uspela da uđe u mentorsko odeljenje, gde su najbolja i od najboljih, što znači da je od 100 najboljih i najtalentovanijih učenika za prirodne nauke u Srbiji, uspela da uđe u najbolje odeljenje. Ona je poručila da učenicima u Srbiji treba objasniti da kada neko postigne velike rezultate treba da misli na zemlju iz koje je potekao, na svoju osnovnu školu i da je potrebno da deli znanje, jer će samo tako svi napredovati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda