OBELEŽEN DAN RUMUNSKOG JEZIKA: Vršac bio domaćin gostima iz Rumunije, cele Vojvodine i Timočke Krajine

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

02. 09. 2022. u 13:52

DAN rumunskog jezika, koji je ustanovljen 2013. godine na inicijativu rumunske dijaspore, prvi put je obeležen i u Srbiji.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РУМУНСКОГ ЈЕЗИКА: Вршац био домаћин гостима из Румуније, целе Војводине и Тимочке Крајине

Grad Vršac

U amfiteatru Visoke strukovne škole „Mihailo Palov“ u Vršcu priređen je bogat kulturni program pod sloganom „Jezik nas spaja“.

Učestvovali su đaci, koji pohađaju nastavu na rumunskom jeziku, i gosti iz Rumunije, a prisustovali pripadnici rumunske nacionalne manjine iz svih opština u Vojvodini i iz Timočke Krajine.

Među zvanicama su se našli i generalni konzul Rumunije u Vršcu George Dinu, prvi sekretar ambasade Rumunije u Beogradu, kao i Danijel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, čije je sedište u Vršcu.

Vršac je odabran da bude grad domaćin, jer upravo na teritoriji tog grada živi najviše Rumuna.

Grad Vršac

 

Rumunski se u Vojvodini koristi i kao službeni jezik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede