ENERGIJU ŠTEDI JOŠ PET ŠKOLA I VRTIĆ: Ministarka Zorana Mihajlović u Kruševcu najavila zaokret ka zelenoj i čistoj ekonomiji

S. Babović

24. 08. 2022. u 07:00

POSLE radova realizovanih u okviru projekta Ministarstva rudarstva i energetike, Vlade Švajcarske i lokalne samouprave, pet škola i jedno obdanište u Kruševcu su postali potpuno energetski efikasni.

ЕНЕРГИЈУ ШТЕДИ ЈОШ ПЕТ ШКОЛА И ВРТИЋ: Министарка Зорана Михајловић у Крушевцу најавила заокрет ка зеленој и чистој економији

Palurović i Mihajlović, Foto GU u Kruševcu

Zamena stolarije, instalacija za grejanje, podova, krovne konstrukcije i rasvete, te postavljanje termoizolacije je koštalo oko dva miliona evra, a učešće partnera iz Švajcarske je iznosilo čak 80 odsto.

- Sve škole su spremne da prime đake i novu školsku godinu započnu u kvalitetnijim uslovima - istakla je resorna ministarka Zorana Mihajlović, dodajući da je zadatak bio da se pomogne ustanovama, ali i gradu, odnosno državi u smanjenju potrošnje toplotne i električne energije.

Osim preko potrebne uštede energenata, očekuje se i značajno smanjivanje emisije štenih gasova, prvenstveno ugljen-dioksida...

Potpredsednica Vlade dodaje da će energetska kriza trajati i u predstojećim godinama, pa naše društvo mora da shvati neophodnost brzog zaokreta ka zelenoj i čistoj ekonomiji, samim tim i energetici. Prvi korak ka tome je realizacija projekata u starim objektima, sa visokom potrošnjom energenata, gde se učinak ušteda može videti veoma brzo.

A, upravo to se dogodilo u OŠ "Jovan Popović" i u kruševačkom obdaništu "Pčelica".

Tokom posete ministarke Zorane Mihajlović, rukovodstva lokalne samouprave i delegacije švajcarske Kancelarije za saradnju sa Srbijom, Vesna Živković, direktorka predškolske ustanove "Nata Veljković", svima je zahvalila na trudu koji će za oko 300 mališana i 34 zaposlena u vrtiću "Pčelica" značiti boravak i rad u značajno kvalitetnijem prostoru.

- Ušteda u našoj školi, koja ima 853 učenika i 83 zaposlena će iznositi oko dva miliona dinara godišnje, što je bezmalo polovina od naše ukupne potrošnje energenata - ističe Snežana Stefanović Milovanović, direktorka OŠ "Jovan Popović".

Foto GU u Kruševcu

Čulo se i da su na nivou svih obnovljenih ustanova u Kruševcu te uštede još veće. Gradonačelnica Jasmina Palurović ne krije očekivanje da će očekivana ušteda iznositi 47 odsto u energetskom smislu, uz smanjivanje emisije ugljen-dioksida za više od polovine.

Foto S. Babović

- Osim mera za poboljšanje mera energetske efikanosti u javnim ustanovama, u okviru ovih partnerstva promovišemo uvođenje evropske energetske nagrade u Kruševcu, ali i u Paraćinu, Užicu i Vrbasu. Naš ukupan doprinos na ovom planu dostiže devet miliona evra, pa je jasno da Švajcarska predstavlja pouzdanog partnera Srbiji, već duže od tri decenije - zaključio je Rihard Koli, direktor švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024