MISLIM DA JE SVE OVO SAN: Posle priključenja struje, počelo i sređivanje stana junaka sa Košara

S. Babović

11. 08. 2022. u 09:45

STREPIM pomalo da li će sve da bude kako treba, ali već sada, sa strujom dobijenom posle osam godina života u mraku i nakon što su volonteri juče krenuli da sređuju moj dom, mislim da sam drugi čovek.

МИСЛИМ  ДА ЈЕ СВЕ ОВО САН: После прикључења струје, почело и сређивање стана јунака са Кошара

Foto S. Babović

Sve mislim, ovo je san. I strah me je da me neko ne probudi. Imam tu u stanu uspomena sa majkom i babom. Voleo bih da su one žive, da vide kako mi se život menja - kaže za "Novosti" Saša Stevanović (45), iz Kruševca, koji se 15 meseci neustrašivo borio na KiM i učestvovao u odbrani Košara.

Četiri psihijatrijske bolesti ima ovaj bivši vojnik, navikao na mrak, nemaštinu i život među gomilom starog nameštaja u zapuštenom stanu zgrade u Boračkoj ulici. Prvi put posle dužeg vremena i psihijatri primećuju da nije klonuo.

- Kada su ljudi krenuli da mi pomažu, počeo da se sakuplja novac za račune, pa onda dugovi redom podmirivani, već mi je bilo malo bolje - priča nam Saša.

- Sada se krenulo sa sređivanjem stana i drugačije se osećam. Kao da sam bolji. Raspoloženiji sam u društvu, idem s neko voljom na gradilište. Strepim pomalo da li će se sve izvesti do kraja i da li ćemo uspeti da sredimo ceo stan, ali straha je sve manje.

Veroljub Smiljković, Foto S. Babović

Humanitarci iz udruženja "Graditelji mira" uveravaju ratnog druga da više ne sme da se boji. Svi napori da mu se pomogne da stane na svoje noge do sada su urodili plodom. I daju nove plodove. Prvi konkretan, nakon što je vraćen dug za struju od 219.470 dinara dogodio se pre osam dana.

Radnici JKP "Kruševac" su kamionom pristigli na adresu junaka da pomognu u raščišćavanju stana. Krenulo se sa prvim radovima. Mnogobrojni volonteri pridružili su se da pomognu. Komšije su s radošću kuvale kafu za marljive radnike.

- Priključenje struje bio je uslov za početak svih drugih radova, tako da sada izbacujemo stari nameštaj i otpad koji je imao po sobama i na terasi - kaže za "Novosti" Dejan Ivanović ispred "Graditelja mira", organizacije koja je dobitnik srebrne plakete za "Najplemenitiji podvig godine" zbog slične akcije kojom su pomogli borcu Miji Đidiću kod Brusa da dobije novu kuću. Sve što smo sada počeli da radimo je priprema za građevinske radove, renoviranje stana.

A taj posao mora da krene od poda.

- Ulegao je, propao, parket mora da se podiže i menja - kaže nam Veroljub Smiljković, predsednik Udruženja.

- Predstoje nam krečenje, sređivanje kupatila, nabavka pristojnog nameštaja i bele tehnike bez koje se ne može zamisliti život. Apelujemo na sve ljude dobre volje da pomognu našem Saletu, za koga je u jednom trenutku prosto stao život.

Počeo je taj život da se urušava nakon što je Saša skinuo uniformu. Bolest majke i babe primorala ga je da godinama bude pored njihovih postelja. Posledice rata ispisane su na svim medicinskim izveštajima. Posle smrti dve bolesne starice,propadanje zdravlja i doma se nastavilo. Nije uspeo da nasledi skromnu nekretninu, jer se postavilo pitanje regularnosti njenog otkupa, isključili su mu struju, jedva da je imao za lekove, pakujući pakete betona na gradilištu. Sve ovo je rešeno i nada da će uspeti da obezbedi staus ratnog vojnog invalida kako bi imao redovna mesečna primanja, više nije jedina koja ga održava.

- Vojni rok sam časno odslužio, a bio sam martovska klasa,koja je položila zakletvu 1998. i onda zadržana i duže na ratištu - priseća se Saša.

Dejan Ivanović, Foto S. Babović

- Borili smo se sa teroristima. Sećanje na te dane su, u stvari, košmari i nesanica.

Terapija koju pijem, od antipsihotika do antidepresiva pomaže, ali se i ona menja s vremena na vreme, jer se dešava da moram da spavam i po 30 sati. Ovih dana, čini mi se, počeo sam da sanjam neki novi, lepši san.

POMOĆ

SVI koji mogu da pomognu da se junaku sa Košara sredi stan, mogu to učiniti uplatom na humanitarne račune "Graditelji mira", sa naznakom za pomoć Saši Stevanoviću. Broj dinarskog računa je 160-0000000382562-94, a deviznog  60600000102714319,IBAN RS35160600000102714319.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri