IN MEMORIAM Ranđel Veljković: Raša živeo za Bujanovac

Sl. JOVANOVIĆ

22. 08. 2022. u 06:30

POSTOJI neka duboka, sudbinska veza između Raše Veljkovića i Bujanovca.

IN MEMORIAM Ранђел Вељковић: Раша живео за Бујановац

Foto: Privatna arhiva

Ne samo po tome što je tamo rođen, što je u Bujanovcu proveo ceo svoj radni i životni vek, što je više puta bio prvi čovek tog gradića na jugu Srbije i njegov predstavnik u srpskom parlamentu, nego možda ponajviše zbog toga što je Raša bukvalno živeo za Bujanovac.

Sve po čemu se taj kraj prepoznaje i ponosi vezano je u ovoj ili onoj meri za Ranđela Rašu Veljkovića. Bujanovačka Banja, osim onog što joj je priroda dala - lekovitu vodu - bukvalno je Rašino delo. A bilo je to blato u kojem su se kupali bivoli i bolesni konji, da bi posle toga stali na noge i vratili se u život. Tako se to mesto i zvalo ranije - Bivolje blato.

Manastir Sv. Prohor Pčinjski je počeo svoj novi život sredstvima Republike, jer siromašni Bujanovac to sigurno ne bi imao, ali je upravo Raša, zajedno sa svojim saradnicima, shvatio njegov kulturni, verski i istorijski značaj i doprineo njegovoj obnovi. Posebno je važan manastirski konak, pretvoren od ruine u velelepno zdanje, koje takoreći eksplodira pred posetiocem s koje god strane dolazio u dolinu Pčinje. Možda nekome zvuči preterano i nestvarno, ali od vremena obnove polako se tope pretenzije i sporenja oko tog dela juga Srbije.

Isto tako, u jednom periodu prosperiteta Bujanovca i celog tog kraja, bilo je zaustavljeno i dugogodišnje iseljavanje posebno srpskog stanovništva. Bio je to deo, i delo, uporne borbe protiv svojatanja Bujanovca od albanskih secesionista, da se proglasi za nekakvu nepostojeću Preševsku dolinu i šta sve ne.

Mogao bi se navesti čitav niz drugih pojedinosti i rezultata Rašine borbe za Bujanovac, ali umesto toga - evo samo jednog poređenja. Rođen je kao sedmo, neplanirano dete u porodici Veljković, u selu Lopardince, nadomak varoši. I odmalena se borio za svoje mesto pod suncem. Nešto slično bi se moglo kazati i za Bujanovac: uvek je bio negde na kraju Srbije, na kraju pažnje, planova i sredstava. Sve dok se te dve borbe nisu spojile u jednu - u Rašinu borbu za Bujanovac i jug Srbije. Rašina borba je, kao i sve druge borbe, imala uspone i padove, uspehe i neuspehe, mnogo veće napore od rezultata, ali i rezultate koji opravdavaju sve napore, koliki god bili.

Umesto razumljive zebnje - šta će dalje biti s njegovim Bujanovcem, Raša odlazi na onaj svet s pitanjem koje je neka vrsta odgovora na prethodno pitanje: A šta bi tek bilo da te borbe nije bilo? Zato je, možda, najvažnija oporuka koju ostavlja svojim sugrađanima i saborcima upravo ono čega su on i njegov Bujanovac sastavni deo - da je vredelo i da vredi boriti se.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a