U SRBIJI 1.712 POŽARA OD POČETKA AVGUSTA: MUP apeluje na građane da ne spaljuju travu i rastinje

Зорана Рашић
Zorana Rašić

18. 08. 2022. u 12:37

SAMO od početka avgusta na teritoriji Srbije evidentirano je 1.712 požara, od čega čak 1.357 na otvorenom prostoru.

У СРБИЈИ 1.712 ПОЖАРА ОД ПОЧЕТКА АВГУСТА: МУП апелује на грађане да не спаљују траву и растиње

Foto: R. Šegrt

Zbog toga će Sektor za vanredne situacije MUP Srbije i u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama na republičkom i lokalnom nivou, nastaviti pojačan nadzor i obilaske terena radi otkrivanja neodgovornih građana, a  u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti.

Sektor za vanredne situacije, apeluje s toga ponovo na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, kako ne bi izazvali požare koji mogu da ugroze živote i pričine veliku materijalnu štetu – novodi se u obaveštenju Policijske uprave u Jagodini.

- U skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se period sa visokim temperaturama koji pogoduje nastanku požara na otvorenom i njegovom brzom širenju. Podsećamo da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, kao i da je za nepoštovanje ove odredbe zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara – naglašavaju u PU.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metra od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima. U suprotnom, zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAJAM CVEĆA I MEDA: Susret izlagača i posetilaca na trgu u Leskovcu