SVET SPOJILO DEČJE KOLO: Festival "Licidersko srce" počeo u Užicu

N. JANKOVIĆ

16. 08. 2022. u 09:09

U GRADU na Đetinji počeo je 14. Međunarodni dečji festival folklora "Licidersko srce" koji će okupiti oko 1.000 mladih učesnika iz 11 država.

СВЕТ СПОЈИЛО ДЕЧЈЕ КОЛО: Фестивал Лицидерско срце почео у Ужицу

Foto Grad Užice

Jedan od najznačajnijih evropskih festivala ove vrste trajaće do 19. avgusta a celo Užice biće u znaku autentične igre i muzike sa svih meridijana. Učesnici festivala ove godine dolaze iz Meksika, Ukrajine, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Češke, Slovenije, Turske, Grčke, BiH - Republika Srpska. Osim grada Užica podršku festivalu pružiće ministarstva kulture i pravde, Predstavništvo RS u Srbiji, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i TO Zlatibor. Pokrovitelj festivala je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Naš grad će nekoliko dana živeti u ritmu razigrane i raspevane mladosti, koja će nas upoznati sa folklornim nasleđem različitih podneblja. Jezik muzike i igre je onaj koji svi razumeju i zbog toga ne iznenađuje da ovakve manifestacije daju značajan doprinos povezivanju i zbližavanju ljudi i naroda.

Važno je da se upoznajemo, a to se najbolje čini preko kulturne zaostavštine i vodi ka uzajamnom uvažavanju i poštovanju naših posebnosti - rekla je Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Učesnici će deo programa upriličiti na Zlatiboru i u Višegradu.

Radionice

UZ bogat koncertni program, upriličeni su i brojni prateći sadržaji: izložba narodnih nošnji zemalja učesnica, edukativni seminar "Deca - čuvari tradicije", folklorne igraonice, grnčarska radionica, zumba žurka, posete turističkim odredištima, istorijskim i kulturnim znamenitostima, kao i tradicionalna humanitarna akcija "Licidersko srce - deci".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)