MIŠAR DOBIO NOVO ZDANJE: Dom kulture u novom ruhu

V.Mitrić

15. 08. 2022. u 14:52

GRADONAČELNIK Šapca, dr Aleksandar Pajić, kaže je da je ponosan što je otvaren rekonstruisani Dom kulture u Mišaru i da je dužnost Šapčana da čuvaju uspomenu na mišarske junake.

МИШАР ДОБИО НОВО ЗДАЊЕ: Дом културе у новом руху

Foto: V.M.

 - Početkom 80-ih godina u ovom Domu napravljena je muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru - kaže dr Pajić.

Iako decenijama mesto posetilaca, đačkih ekskurzija i putnika namernika koji su navraćali u Mišar, ona je zajedno sa celokupnim objektom vremenom gubila svoj sjaj.

Konceptualno prevaziđena muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru činila je samo jedan deo Doma kulture, zgrade podignute krajem 40-ih godina prošlog veka.

Foto: V.M.

Poslednjih godina njeno sveukupno stanje bilo je više nego loše, a manje sanacije ili prepravke bile su onemogućene nerešavanjem jednog od ključnih problema čitavog objekta, a to je dotrajala krovna konstrukcija.

Grad Šabac je prošle godine ,,Mišar, prošlost, sadašnjost, budućnost“ konkurisao pri Ministarstvu kulture i informisanja na jedan od najznačajnijih konkursa koje ovo ministarstvo sprovodi ,,Gradovi u fokusu“.

Foto: V.M.

 - -Ispunjavajući sve tražene zahteve i ciljeve tog javnog poziva, Ministarstvo je sa čak 15 miliona dinara podržalo naš projekat, a grad Šabac je obezbedio još 13 miliona dinara -ističe dr Pajić.

Dom kulture je u potpunosti rekonstruisan.

Rešeno je pitanje krovne konstrukcije, sanitarnih čvorova, grejanja i hlađenja unutrašnjosti objekta, toplotne izolacije objekta.

Dobijene su četiri potpuno funkcionalne i prostrane prostorije: mala, velika sala, galerija i prostor namenjen budućoj stalnoj postavci na Mišaru.

Kao društveno odgovorna zajednica, uradili smo i prilaz za osobe sa invaliditetom. Radnici u kulturi, ali i drugim srodnim oblastima, dobili su više stotina metara kvadratnih prostora za različite aktivnosti.

 - Ovim je - kako kaže - grad ispunio i još jedan od svojih ciljeva koji se tiču decentralizacije kulture i stvaranja jednakih uslova za život u gradu i na selu -

Dom kulture na Mišaru ovom rekonstrukcijom treba da postane centar kulturnih dešavanja šabačke Posavine, ali i značajan centar kulture u gradu Šapcu.

Naredni korak je izrada projektne dokumentacije i ulazak u realizaciju nove muzejske postavke koja će se ovde naći.

 - Siguran sam da će stručni kolektiv Narodnog muzeja u Šapcu dati svoj maksimalan doprinos da već za sledeće obeležavanje godišnjice Boja na Mišaru otvorimo i Novu muzejsku postavku posvećenu mišarskim junacima. To od nas zahtevaju građani, to od nas zahteva istorija. Verujem da ćemo zajedno to i ostvariti. Svim građanima Šapca predajemo na korišćenje rekonstruisani Dom kulture Mišar - rekao je gradonačelnik Pajić. 

BONUS VIDEO:

Plato u Sokobanji nosiće ime dramskog pisca i akademika Dušana Kovačevića


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!