"UBISTVO" ROĐENO IZ PRIJATELJSTVA: Verica Vinsent Kol i Mirjana Uzelac o zajedničkom romanu, pisanom u četiri ruke

Marina Mirković

14. 08. 2022. u 18:00

DVE autorke, pasionirane "trilerašice" međusobno su se prepoznale, uortačile, i u četiri ruke ispisale roman, da bi se zapravo, u "pravom životu" srele i upoznale tek tik pred beogradsku promociju svog zajedničkog prvenca "Ubistvo pod pseudonimom".

УБИСТВО РОЂЕНО ИЗ ПРИЈАТЕЉСТВА: Верица Винсент Кол и Мирјана Узелац о заједничком роману,  писаном у четири руке

Mirjana Uzelac i Verica Vinsent Kol, Foto Aleksa Borković

Imena ljubiteljima krimića dobro poznate Verice Vinsent Kol i Mirjane Uzelac kao koautorke ovog romana, poslednjih dana su najčešće pominjana među žanrovcima, koji su i prisustvom na prvoj promociji ovog izdanja "Lagune" pružili podršku neustrašivim damama. A one su istom merom uzvratile, već i samom posvetom na početku romana, koja glasi: "Svim autorkama kriminalističkih romana u zemlji i regionu koje svojom maštom i senzibilitetom daju jedinstveni doprinos ovom jedinstvenom žanru".

- Roman "Ubistvo pod pseudonimom" nastao je zapravo kao posledica spisateljskog bloka - otkriva Verica.

- Junak mojih prethodnih romana započeo je istragu o slikovitom ubistvu beogradskog izdavača, ali smo i on i ja u jednom trenutku izgubili volju da je završimo. A onda sam se setila Mire o kojoj sam, komunicirajući preko "Fejsbuka" i na osnovu čitanja njenih prethodnih romana, znala da ima neograničenu maštu i sjajan smisao za humor i predložila joj da "utrči na teren". Njen entuzijazam je bio apsolutno zarazan, te je samo pisanje u četiri ruke teklo lako i neopterećeno, maltene kao igra: razmenjivale smo ideje, menjale i dopunjavale likove i radnju, eksperimentisale... Sve u svemu, bilo je to vrlo prijatno i zabavno iskustvo a naš prvi susret, pred samu promociju romana - susret već starih prijatelja.

Foto Promo

"Ubistvo pod pseudonimom" je izuzetno osmišljen triler, u kome ništa nije propušteno ili prepušteno slučaju. Nastao je kao rezultat prijateljstva, podrške i poverenja između Verice Vinsent Kol i Mirjane Uzelac, kako navodi i izdavač, a upravo tako ovu kolaboraciju opisuje i Mirjana Uzelac.

- Ovaj roman je pre svega rezultat prijateljstva i podrške - kaže Mirjana. - Verica je, ukazujući mi bezgranično poverenje, dozvolila da ušetam u započetu priču i unesem u nju neke nove likove, a neke okrenem naglavačke. Baš kao što sam ja prihvatila da ona mojim udahne svoj senzibilitet i da ih umiri. Nismo pisale po delovima već smo se sve vreme uklapale i nadopunjavale. Naš prvi susret odigrao se uoči same promocije, ali naprosto imate utisak da ste sreli osobu koju poznajete čitavog života. Radujem se pisanju nastavka.

Foto Đ. Bajić

Krimić sa srpskim šmekom

AUTORKE su svoju priču smestile u svet izdavaštva gde ne obitavaju samo mudre misli i lepe reči, a po rečima pisca i kritičara Đorđa Bajića, uspele su da zajednički kreiraju punokrvni kriminalistički triler.

- One su dodale jedan sloj koji nije čest kod nas, a to je metatekstualni sloj. Dakle, kriminalistički roman u kome se promišlja kriminalistički žanr. Kao krajnji rezultat dobili smo dobar kriminalistički roman sa jakim srpskim šmekom - rekao je Bajić na promociji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović