U SELU I SPECIJALISTI: Meštane Sivca lečiće i specijalisti iz somborske bolnice

Z. RAJIĆ

20. 07. 2022. u 08:23

SIVAC, selo sa oko 8.000 stanovnika u opštini Kula, dobilo je ordinaciju, u kojoj će pacijentima biti omogućena potpuna zdravstvena zaštita, jer će im na usluzi biti lekari najrazličitijih specijalnosti.

У СЕЛУ И СПЕЦИЈАЛИСТИ: Мештане Сивца лечиће и специјалисти из сомборске болнице

Foto Z.R.

U svojstvu lekara-konsultanata, radiće kardiolog, pulmolog, urolog, neurolog, otorinolaringolog, dermatolog, infektolog, pedijatar i drugi specijalisti iz Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" u Somboru, među njima i anesteziolog, koji će primenjivati terapiju bola.

Ordinacija je nastala po ideji medicinske sestre Gordane Resanović Todorović, a smeštena je u dosadašnjem stambenom prostoru njene porodice. Gordana će sa ćerkom Nevenom, takođe medicinskom sestrom, biti prva veza s pacijentima.

- Nas dve ćemo primati pozive pacijenata, davati im savete, povezivati ih sa lekarima i zakazivati preglede. Specijalisti će u Sivcu raditi od 16 do 20 sati, a njihov dolazak biće utvrđen na osnovu rasporeda njihovog rada i dežurstva u bolnici - predočila je Gordana. - Mnogo je starijih ljudi, čija su deca otišla u gradove i koji teško mogu da odu do specijaliste i do bolnice. Tako je ne samo u Sivcu, nego i u obližnjim naseljima - Crvenki, Kruščiću i Liparu.

Ordinacija je opremljena ultrazvučnim i EKG aparatom, a posebno se vodilo računa da bude uređena "kao prijatan ambijent, u kojem će pacijenta dočekati topla reč".

Foto: Z. R.

Gordana Resanović Todorović

 

Kroz dom zdravlja nije moglo

ŽITELjI Sivca su oduševljeni što će im, pored dva lekara opšte prakse i jednog dečjeg u seoskoj Zdravstvenoj stanici, biti dostupni i specijalisti u novoj ordinaciji. Oni podsećaju da su pre više godina, zaslugom dr Blagoja Markovića u njegova dva mandata na funkciji direktora Doma zdravlja u Kuli, u Sivcu kao gostujući lekari, radili hirurg, nefrolog, kardiolog, neuropsihijatar, ortoped i urolog.

Te specijalističke usluge su prvi put ukinute nalazom inspekcije da su "suprotne delatnosti kulskog DZ", a drugi put jer je regionalna filijala RFZO u Somboru prestala da ih finansira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina