KVANTNA SOBA SPAS ZA MNOGE: U Centru za osobe sa invaliditetom u Kruševcu inovativna podrška terapiji dece i odraslih

S.BABOVIĆ

13. 07. 2022. u 06:47

VANjA Stanojević iz Stalaća, koji je od malih nogu u invalidskim kolicima redovno dolazi u Dnevni boravak Centra za osobe sa invaliditetom u Kruševcu, a od ponedeljka je strpljivo čekao u redu sa isproba i tek otvorenu kvantnu sobu.

КВАНТНА СОБА СПАС ЗА МНОГЕ: У Центру за особе са инвалидитетом у Крушевцу иновативна подршка терапији деце и одраслих

Foto: S. Babović

Novopremljeni prostor gde će se, kako je rečeno, pružati podrška u terapiji osoba sa invaliditetom može da pomogne povratku energije tela, a dugoročno, kako se tvrdi, i poboljšanju kvaliteta života deca i odraslih sa poteškoćama.

- Već godinama koristim senzornu sobu, ona mi stvarno pomaže, sve ovo mnogo znači meni i drugim korisnicima - priča za "Novosti" Vanja Stanojević, korisnik kruševačkog Dnevnog boravka u Centru.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržalo je opremanje kvantne sobe sa nešto manje od 900.000 dinara. Ceo projekat je realizovalo beogradsko Udruženje "Start za decu".

STRUČNA PODRŠKA U CENTRU

CENTAR za osobe sa nvaliditetom postoji od 2010. godine i, osim usluge Dnevnog boravka, koju koristi oko 25 osoba od šest do 63 godine, nudi i rad sa stručnim timom defektologa i psihologa, radionice sa osamostaljivanje osoba sa invaliditetom. Senzornu sobu u toku nedelje koristi više od 20 osoba. Odnedavno korisnici Centra OSI rade i u plasteniku, gde su pod budnim okom Poljoprivredno-stručne službe zasađene jagode, paradajz, zelena salata.

- Kontinuirano podržavamo sve saveza i udruženja osoba sa invaliditetom na području naše zemlje, a samo na području Kruševca smo sa pet miliona dinara podržali rad 10 takvih udruženja - napominje ministarka Darija Kisić. - Trudimo se da u sve naše aktivnosti uvrstimo i sva inovativna rešenja, gde su istraživanja pokazala da mogu značajno da utiču na poboljšanje kvaliteta života osoba sa invalidtetom. Ovom prilikom bili smo podstaknuti odličnim rezultatima postignutim u radu kvantne sobe u Leskovcu, koju koriste uglavnom đaci Specijalne škole "11. oktobar".

Nevena Lazarević, predsednica Centra za osobe sa invaliditetom, podvlači da će nova terapija biti dostupna svim osobama sa invaliditetom na teritoriji Kruševca.

RAVNOTEŽA

OSIM dva kreveta sa posebnim kvantnim pločama, u kvantnoj sobi je i sistem koji, kako je predočeno, pomaže eliminaciji štetnih elemenata u organizma, dok kvantna soba u celini pomaže pri postizanju ravnoteže u telu.

- Ovaj vid terapije je najsavremeniji oblik terapije nano-tehnologijom i može da se koristi uz sve konvencionalne tretmane, postoje samo neka minimalna ograničenja - navodi Aleksandra Grdenić, ispred Udruženja "Start za decu" iz Beograda.

Prema rečima gradonačelnice Kruševca Jasmine Palurović, saradnja grada i Ministarstva za rad se videla i kroz ovaj izuzetno važan projekat, dodajući da je lokalna samouprava izdvojila iz tekućeg budžeta više od 310 miliona dinara za potrebe socijalne zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)