VEĆA BRIGA ZA PČELE, LEPTIRE I OSOLIKE MUVE: Projekat za očuvanje oprašivača u Srbiji

Lj. P.

30. 06. 2022. u 12:04

FOND za nauku Republike Srbije (#fondzanauku, #programideje), u okviru programa IDEJE, prepoznao je neophodnost sistematičnog praćenja brojnosti i raznovrsnosti insekata oprašivača na području Srbije i odobrio projekat SPAS (Serbian Pollinator Advice Strategy - for the next normal) u trajanju od tri godine, koji će potpomoći uključenje Republike Srbije u Evropski sistem monitoring oprašivača i značajno doprineti Evropskoj inicijativi za oprašivače.

ВЕЋА БРИГА ЗА ПЧЕЛЕ, ЛЕПТИРЕ И ОСОЛИКЕ МУВЕ: Пројекат за очување опрашивача у Србији

Prirodnomatematički fakultet

Projekat, vredan oko 300.000 evra, bavi se praćenjem statusa i trenda insekata oprašivača (pčela, leptira i osolikih muva) u Srbiji, podizanjem svesti o značaju oprašivača i pružanjem saveta u vezi sa poboljšanjem ekosistemske usluge oprašivanja od koje zavisi kvalitet hrane i prinos useva. Glavni ciljevi projekta: utvrditi trenutno stanje najvažnijih insekatskih grupa oprašivača u Srbiji, identifikovati pretnje koje ugrožavaju njihov opstanak, detektovati pogodna, „prijateljska” staništa u okviru poljoprivrednih, prirodnih i poluprirodnih ekosistema.

Da bi se stekao uvid u trenutno stanje, kao i da bi se predvideo budući trend brojnosti i raznovrsnosti insekata oprašivača u Srbiji, u okviru projekta SPAS pratiće se pčele, leptiri i osolike muve, kao i biljne vrste koje oni posećuju, na čak 30 lokacija u Srbiji, tri puta godišnje (proleće, leto, jesen). Posebno će se pratiti različiti ekološki parametri (npr. vremenski uslovi, tip zemljišta, brojnost ptica predatora, insekata i medonosne pčele kao kompetitora, biljna pokrovnost), kao i upotreba pesticida i promene u korišćenju zemljišta.

- Važno je naglasiti da u Srbiji do sada nije uspostavljena nacionalna inicijativa ili strategija za očuvanje oprašivača, a da će SPAS projekat obezbediti relevantnu bazu sa sistematično prikupljenim podacima, koristeći protokole Evropske monitoring šeme (EUPoMS) – navode na PMF. - Time će se potpomoći Evropskoj inicijativi za oprašivače, kao i formiranju srpske strategije, sa krajnjim ciljem očuvanja biodiverziteta.

U projektni tim uključeno je 17 članova sa Departmana za biologiju i ekologiju i Biosens instituta u Novom Sadu, a rukovodilac je prof. dr Snežana Radenković

Brojnosti insekata oprašivača opada u mnogim ekosistemima širom sveta. Krajem 20. veka pa nadalje intenzivirala su se istraživanja kroz mnogobrojne projekte posvećenim praćenjem stanja i trenda brojnosti insekata oprašivača, naročito medonosne pčele i bumbara, ali sve više i drugih divljih vrsta pčela, leptira i osolikih muva kao značajnih oprašivača. Opadanje brojnosti insekata oprašivača značajno utiče na funkcionisanje ekosistema jer se na taj način narušava proces oprašivanja neophodan za reprodukciju mnogih biljaka, uključujući gajene vrste koje se koriste u ishrani ljudi i domaćih životinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)